Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политически турбуленции в София заради НАТО в Черно море

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Бяхме свидетели през отминаващата седмица на словесни престрелки и предизборни политически турболенции по повод засилването на присъствието на НАТО в Черноморския регион. Бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов първи „откри огън” след като служебният министър на отбраната Стефан Янев потвърди на срещата на НАТО в Брюксел подкрепата на София за курса на Алианса в Черно море. „Козируваха в Брюксел а после казват, че аз съм бил послушко”, отсече Борисов и припомни своята позиция от лятото на миналата година срещу сформирането на флотилия в Черно море, която да се противопостави на евентуална руска агресия. Тогава, като министър-председател на България, той заяви, че иска да има не бойни кораби и подводници а „лодки, платноходки и туризъм”.

Турбуленциите се засилиха, след като в „престрелката” се включи и лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя насочи „огъня” срещу политическия противник Бойко Борисов. „Ястребът Борисов се опитва да се превърне във врабче, но нещо не му се получава”, заяви Нинова и припомни, че именно правителството на ГЕРБ, на срещата на върха на НАТО във Варшава през юли миналата година, е подкрепило плановете за засилено присъствие на Алианса в Черноморския регион предвид ситуацията около Крим и Украйна. Бойко Борисов не й остана длъжник с репликата: „Дали съм врабче, дали съм гълъб, няма до влизам в тона на тази дама, защото съм джентълмен, ако не бях, щях да я сравня с някоя друга птица”. Корнелия Нинова уточни, че нейната партия е „против България и Черно море да бъдат използвани като плацдарм” и е „за обявяването на Черно море за демилитаризирана зона”.
В дискусията се включи и президентът Румен Радев, като подкрепи „засилването на отбранителния потенциал на НАТО в Черно море”. Той заяви, че ученията в региона „не съдържат заплаха за лодките, платноходките и туризма” и че „планираните военни учения на НАТО в Черно море, договорени на срещата във Варшава, нямат нищо общо с идеята за така наречената Черноморска флотилия”, която бе лансирана от Турция и отхвърлена от България. Радев прикани всички политически сили да си дават сметка по време на предизборната кампания, че „темата Сигурност не търпи некомпетентност и трябва да бъде обсъждана с изключителна отговорност”.

Но да оставим настрана предизборното говорене на българските политици. Настаняването на американски военни и бойна техника в полигона „Ново село” за ротационни учения, както и засилването на военноморските маневри на НАТО включително в българската акватория на Черно море няма как да не предизвикат ответна реакция на Москва. Със сигурност, според някои международни наблюдатели, новата динамика на НАТО ще дестабилизира Черноморския регион а Русия вече е насочила свои ракети срещу България. Други пък виждат резон в думите на Борисов по отношение на „лодките, платноходките и туризма”. Миналата година нестабилната обстановка в съседна Турция породи прилив на чуждестранни туристи по българското Черноморие и добри печалби в бранша. Дали ще е така и това лято?



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

Сърбия е недоволна от препоръката Косово да бъде приета за член на ПАСЕ Комитетът по политически въпроси и демокрация в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа даде положително становище по кандидатурата на Косово за членство в..

публикувано на 29.03.24 в 10:35

Членството на България в НАТО – 20 години по-късно

Днес се навършват точно 20 години от приемането на България за пълноправен член на НАТО. И ако трябваше решението да бъде взето отново днес – 56% от българите биха гласували страната ни да остане член на Алианса, а 28 на сто са на мнение, че трябва да..

публикувано на 29.03.24 в 04:30

Президентът започна срещите с възможните служебни премиери

Президентът Румен Радев започна консултации с кандидатите за служебен премиер. Според конституционните промени от края на 2023 г., държавният глава може да избере служебния премиер от ограничен списък от 10 кандидати. Това са председателят на..

публикувано на 28.03.24 в 17:50