Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Енергия, емоция и щастливо безгрижие – „Булгара” с нов клип и концерти в София и страната

БНР Новини
Снимка: личен архив
Нов клип, участие в голям концерт с балканска музика и предстоящи изяви в София и страната – накратко това са новините около „Булгара”, може би  най-популярната и обичана етно формация у нас. В края на тази година музикантите отбелязват 15 години от първото си появяване на сцена. Основана като инструментална група, която свободно съчетава български фолклор с различни музикални стилове – поп, рок, фънк и т.н., „Булгара“ продължава днес с обогатен състав и репертоар. Сред изпълнителите са няколко солисти на ОНМ на БНР – Христина Белева (гъдулка), Петьо Костадинов (гайда), Костадин Генчев (кавал), както и диригентът Димитър Христов (тамбура). На голям концерт в Sofia Live Club на 2 март ще бъде представен техния нов клип, както и част от пиесите, създадени през последните години. Разказва Костадин Генчев:

Преди 10 години направихме първия си клип. По стечение на обстоятелствата чак сега се появява вторият. Аз го гледах преди ден-два. Много е интересен, много е забавен, честно казано, останах много изненадан и възхитен от видеото. Надявам се и публиката да го хареса и оцени. Както всички знаят, в музиката на „Булгара“ винаги има много огън, много жар, много ритъм. През последните месеци около групата се случват все хубави неща. На 26.02 взехме участие в концерта „Балканица“, който беше в зала № 1 на НДК. Сред участниците бяха прекрасни духови оркестри, главно от Сърбия. Организаторите решиха, че трябва да включат и българска група в началото, за да „подгрее“ това, което ще се случи по-късно на сцената. Беше много хубаво. Публиката прие много добре нашите изпълнения. Предстоят още клубни концерти в София и страната. Мога да кажа, че групата е някакъв особен подем. Затова и последната пиеса, която направихме, се нарича „Презареждане“ – нещо като нов полъх, нови сили вътре в нас.

Всички знаят, че музикантите от „Булгара“ имат различни постоянни ангажименти. Някои свирят в оркестри, други се занимават със звукозапис (като барабанистът Кирил Добрев), с реклама... Въпреки ежедневието, което ни поглъща, грижите за децата и семейството, успяваме да правим нашата музика, за да я даваме на хората. Преди 15 години ние „повлякохме крак“ в този тип музика – смесване на фолклор с джаз, поп и фънк. Може би, вдъхновени от нас, се появиха още немалък брой групи, съставени от чудесни музиканти, но те постепенно изчезнаха от хоризонта. Не мога да кажа каква е „рецептата“, но явно сме се събрали подходящите хора, които успяват да поддържат приятелски отношения, да свирят и да се забавляват. Ние се чувстваме прекрасно заедно, винаги има много смях и много енергия. Затова може би зрителите на клипа ще усетят едно щастливо безгрижие, разбира се „подплатено“ с музика, с емоция. Аз се радвам, че имаме и нови изпълнители, които внесоха нови цветове в музиката ни. От няколко години свирим с Ева Перчемлиева – вокалистка, перкусионистка, която внесе нов живот в групата. Тя изпълнява някои кавъри на известни поп парчета, които ние преработваме с лек фолклорен оттенък. Слушателите се забавляват много, когато вместо познатото соло на китара (което знаят, че звучи в оригинала), изведнъж чуят соло на гайда. Освен имената, които споменахме, в „Булгара“ са и Чавдар Асенов – бас китара и Стоян Павлов – перкусии и даул. Подготвяме нови кавъри, нова авторска музика и се движим напред така, както ние смятаме, че трябва да бъде.








Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Любовта" – нов сингъл от група Фанданго

Група Фанданго представя "Любовта" – нов сингъл от наскоро издадения албум "Като птиците". Това е една от последно записаните за албума песни. Автор на музиката и текста е фронтменът на Фанданго – Христо Стефанов, аранжиментът е на цялата група...

публикувано на 19.04.24 в 10:15

Китаристът Ангел Демирев представя авторска музика на концерт в Пловдив

Ангел Демирев е китарист, в чиято музика се вплитат етно мотиви не само от България, не само от Балканите, а от много по-далечни страни и култури. Според него това е въпрос на търсене най-вече на душата, но и въпрос на комуникация с инструмента...

публикувано на 16.04.24 в 10:15
Снимка: facebook.com/FondaciataTheFondation

"Фондацията" с турне в САЩ и Канада

Българите в САЩ и Канада броят с нетърпение дните до турнето там на българската супергрупа "Фондация". Музикантите – Кирил Маричков, Иван Лечев, Дони, Славчо Николов и Венко Поромански, свирят заедно вече 11 години за радост на многобройните..

публикувано на 15.04.24 в 21:10