Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Благотворителността е жест, а не показност

БНР Новини

„Лекувай тялото и душата, но помагай и на бедните и слабите“ – това е мисията на лекаря според д-р Христо Алексиев. От 37 години хирургът живее и работи в Германия. Наред с работата си, той се е посветил и на  благотворителни каузи, сред които тази да помага на приютите на отец Иван в Нови хан и с. Якимово. Приятелството помежду им е от близо десетилетие, а първата им среща Алексиев няма да забрави никога. Жена му оцелява след тежка катастрофа. Това го кара да преосмисли всичко, което е постигнал до момента и да започне да дарява и помага на нуждаещите се. Един ден разбира от брат си за отец Иван от Нови хан и за неговата мисия да помага на хората. Делото и усилията, които отецът полага, го впечатляват истински и той заминава за България, за да се срещне лично с него.

Д-р Христо АлексиевВ момента Алексиев ръководи собствен медицински център в Хамбург, но дълги години е работил в различни католически и евангелистки болници в Германия. Затова изборът да помогне на отец Иван не е случаен, тъй като социалната мисия на християнските църкви е нещо напълно нормално за него. Докторът решава, че може да съдейства за изграждане на медицински център в един от приютите в Нови хан или монтанското село Якимово. Идеята не се реализира в Нови хан, защото през 2011 година се установи, че част от сградите там, собственост на отец Иван, са незаконни и трябва да бъдат съборени. Впоследствие решението за това бе отменено, но вероятността бездомните да останат без подслон принуждава отеца да търси трайно решение на проблема. То го отвежда в Якимово, където купува 35 къщи, в които може да настанява нуждаещи се. Така за проекта на доктор Алексиев изгрява нова надежда. Ето какво е неговото желание:

Целта е там да бъдат лекувани и хора без здравна осигуровка. От моите посещения там, разбрах че това е един немалък проблем за региона. Добих впечатлението, че и за тези хора има нужда да се предостави медицинска помощ. От една страна, ще използваме приходите от пациенти, които имат здравна осигуровка (по клинична пътека), от друга - помощи, а и ще създадем материална база, която на място да бъде използвана според нуждите и да има минимални текущи разноски.

А как ще се осъществи това на практика?

Плануваме да осъществим проекта на три фази. Първо - да създадем поликлиника с четири кабинета. Единият да бъде за общопрактикуващ лекар, гинекологичен, кабинет за очни болести и един зъболекарски кабинет. Колегите, които ще бъдат общопрактикуващи лекари, ще се грижат за мениджмънта на заведението, за контакта със специалистите. Те ще идват на базата на хонорар от Лом или Монтана. Ще се споразумеем с тях за заплащане, което да ги мотивира да се ангажират, освен идеята да се посветят на каузата, която също ще съществува. Първия етап се надяваме да осъществим до есента на тази година. На втория етап бихме желали да създадем една дневна клиника с операционна, отделение за стерилизация и подготвяне на хирургически инструменти, както и легла за кратък престой до три дни. На този етап бихме желали да осигурим и предоставянето на рентгенова апаратура за диагностика на място. Целта на това заведение ще бъде там да се провеждат планови операции. Спешна медицинска помощ няма да може да осъществим засега.

Дарената медицинска апаратура потегля от Хамбург към Якимово.
Историята на отец Иван е достигнала до много хора в Германия, благодарение на благотворителните кампании, които доктор Алексиев организира. Фактът, че отецът не дели нуждаещите се по вяра, етнос или образование и всички живеят задружно, впечатлява германците, защото за тях солидарността и стремежът да създадеш нещо сам, което да е сравнително независимо от държавата, са две особено важни неща, за които си струва да се бориш.

Снимки: личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В края на седмицата времето остава облачно и дъждовно

В петък , 19 април, минималните температури в страната ще са между 2 и 7°, в София 1°. Облачността ще е значителна, с разкъсвания по поречието на Дунав. По обяд в Рило-Родопската област ще завали. Дъждът до вечерта ще обхване Южна България...

публикувано на 18.04.24 в 20:20

Рисковете за страната идват от образованието, демографията и здравеопазването

10 основни риска пред страната за идната декадапосочва националното експертно проучване, озаглавено "Десет години, десет риска пред България", предава БТА. "Влошаване на системата на образованието“ е водещият риск посочен от допитването...

публикувано на 18.04.24 в 19:50

България днес - 18 април 2024 г.

В „България днес“ на 18 април, Световен ден на радиолюбителите, разговаряме с Виктор Маринов, отдаден на радиото от 1977 г., след това се спираме на конвенционалните форми на журналистиката и въпроса доколко те намират отклик у младата публика в контекста..

публикувано на 18.04.24 в 19:00