Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Планинска буря” в екоминистерството

БНР Новини
Снимка: архив

Първият сблъсък на служебното правителство с общественото недоволство вече е факт. Истинска буря се завихри през последните дни в Министерството на околната среда и водите заради актуализацията на Плана за управление на Национален парк „Пирин” до 2023 г. На 1 март, малко преди приключването на работния ден, министърът на околната среда и водите Ирина Костова подписа решение, с което изпрати проекта за актуализация във Висшия експертен екологичен съвет, без преди това да му се прави екологична оценка. Ден по-късно тя разреши изпълнението на плана по ускорена процедура. Законовият срок за обжалване на това решение беше 3 дни от датата на неговото оповестяване, които обаче в България бяха почивни заради отбелязването на националния ни празник 3 март.

Еколозите реагираха веднага с организирането на протест. Те настояха проектът за план за управление на Пирин да мине през екологична оценка, каквото е изискването на Комитета по Световното наследство на ЮНЕСКО, под чиято закрила се намира националният парк. Ясна позиция заеха и някои от политическите партии – Трайчо Трайков и Радан Кънев от „Нова република“ призоваха държавният глава да използва правомощията си и да отмени решението. Движението „Да, България“ също поиска отмяната му, както и смени в ръководството на МОСВ.

СнимкаВ подкрепа на плана за Пирин в този му вид се обявиха от ВМРО. Неговият лидер Красимир Каракачанов заяви, че планът за управление на Пирин дава възможност за развитие на туризма и обвини екологичните организации, че с финансова подкрепа от чужбина целят да възпрепятстват благоденствието на планинските райони в България. Министър-председателят Огнян Герджиков отправи критики към екоактивистите заради „прибързания” им протест и обясни, че става въпрос за проектоплан, който предстои да бъде обсъден от всички заинтересувани страни, а президентът Румен Радев определи като прибързано решението на министър Ирина Костова.

Резултатът от разговорите между президента, служебния министър-председател и министъра на околната среда, под силния обществен натиск, беше отмяната на спорното решение, по малко от час преди началото на протеста, организиран от коалиция „За да остане природа в България“.

СнимкаГолямата ни цел е съхраняването на Национален парк Пирин – коментира Иван Радев от WWF България. – Виждате от колко години темата Пирин предизвиква подобни протести. Голяма част от заплахите за него за съжаление са станали реалност, друга част, благодарение на активни граждански действия, все още не са. И това няма да е последният епизод в тази борба. Все пак се надяваме в някакво обозримо бъдеще да постигнем такъв ангажимент от страна на държавата, който да гарантира, че Пирин все пак ще бъде запазен така, както трябва да бъде запазен един национален парк, един обект от световното природно наследство на ЮНЕСКО.

Критиките към подготвения проект за Плана за управление на Национален парк „Пирин” са свързани с това, че той ще позволи строителство върху 12,5 пъти по-голяма площ от досегашната, както и сеч в горите върху 60% от площта на парка. Кой има интерес от прокарването на този план?

Вероятно хората, които в продължение на години се опитват да дозастроят ски зоната около Банско и да развиват дейност в ущърб на природата. Виждаме, че различни правителства нееднократно са се опитвали да прокарват решения в тази посока. Нашите възражения срещу този план за управление, както и възраженията на редица учени, не са отразени, така че той трябва да бъде преработен основно – заяви Иван Радев.

Снимки: „За да остане природа в България“ и WWF


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Полезно: Как получават пенсия българи с осигурителен стаж в България и други страни в ЕС

С влизането на България в Европейския съюз на 1 януари 2007 г. се откриха много нови възможности за трудова реализация на българите в други страни-членки на ЕС. И те се възползваха. Как обаче се сумира осигурителният стаж, придобит и у нас, и в други..

публикувано на 29.03.24 в 11:25
Гвардейски представителен духов оркестър

Военни маршове и джаз за 20 години България в НАТО

Любимият на българската публика Гвардейски представителен духов оркестър, Представителният ансамбъл на въоръжените сили и Джаз-бендът на НАТО, в който участват музиканти от различни страни-членки на алианса, ще изнесат тази вечер от 18.00 часа в..

публикувано на 29.03.24 в 09:05
Пролет в Ботаническата градина в Балчик

Петък – затопляне и пролетни температури

В петък , 29 март, ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от западната четвърт. Дневните температури ще се повишават - максималните ще са между 21° и 26°, в София – около 21°. Минималните ще са между 4° и 9°,..

публикувано на 28.03.24 в 20:25