Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов прочит на „Лешникотрошачката” – приказка в историята и история в приказката

Снимка: архив

Според Веса Тонова, спектакълът „Лешникотрошачката“, който Сити Марк Арт Център представя на 12 март, е „послание от малки и пораснали деца, отправено към малки и пораснали деца“. Прима балерина на Софийската опера, тя е основател на „Първи български балет“, заедно с Виктор Раковски (мениджмънт и човешки ресурси), Йосиф Герон (юрист), както и с няколко професионални актьори и музиканти. Спектакълът, с който откриват първия си сезон, е „Лешникотрошачката“. Съчетанието на театър, музика и балет изграждат различен поглед към класическия балет на големия руски композитор Пьотр Илич Чайковски.

Тръгнах към детската аудитория с идеята да направи тези изкуства по-достъпни за децата, да им покажем откъде са тръгнали съвременните спектакли – споделя Веса Тонова, постановчик и хореограф, а също и участник в представлението. За да бъде по-забавно за децата и за всички нас, които участваме, ми хрумна идеята самите герои от приказката да разиграят най-интересните факти от живота на писателя Е.Т.А. Хофман, на композитора Чайковски, на хореографите Мариус Петипа и Лев Иванов, които са всъщност първите създатели на постановката на „Лешникотрошачката“. Да припомним също, че Петипа е човекът, който гради балетното изкуство през втората половина на XIX век. Ще продължим да привнасяме към техните биографии във всеки следващ спектакъл. По този начин искаме да покажем на детската публика, че времето няма значение, че тези, които са сътворявали приказките и музиката към тях, са били възрастни хора, но са съхранили детското у себе си, имали са богата фантазия, чисти сърца и много любов към изкуството и са ни оставили истински шедьоври. Не винаги децата, които гледат класическите постановки на „Лешникотрошачката“, познават добре либретото. Ето защо реших да включа младите актьори Силвия Станоева, и Мартин Христов, които разказват приказката на Хофман.

Главните изпълнители в представлението са млади професионални актьори, балетни изпълнители и деца от професионалните училища по изкуства. Разказва отново Веса Тонова:

Участниците са на различна възраст – от най-малките, които са на 4-5 и 6 години и са възпитаници на Балетно студио „Баланс“ с педагог Сирма Иванова, до ученици от Националното училище за танцово изкуство, както и солисти на Софийската опера и млади актьори, които сега започват своята кариера. Включихме и ученици от НМУ „Любомир Пипков“. Едно от момичетата, които танцуват в студио „Баланс”, е ученичка в това училище. Покрай нея се запознах с още няколко деца, които ме възхищават с професионализма си, с любовта и желанието, с които свирят. Дано ги запазят през целия си живот! Публиката, независимо на каква възраст е, цени техните изпълнения. Даниела Васкова, педагог на тези няколко дечица, явно е успяла да ги зареди с любов и увереност, за да могат толкова детайлно да изработят своите пиеси. В началото не ги познавах и се надявах да могат поне да кажат какво ще изпълнят, без да се притесняват от сцената. Оказа се, че са артистични и се изявяват с лекота на сцената. Те играят братчета и сестричета на главните герои Мари и Фриц, а техните изпълнения са подаръците им за празника. Свирят пиеси от „Детски албум“ на Чайковски. Получи се много хубаво, тъй като всичко е музика на великия руски композитор, която е толкова емоционална и много подходяща за балет. Получи се много интересно представление. Дори успяхме да увлечем екипа на Сити Марк Арт Център. Всички харесаха спектакъла – от осветители и озвучители до директора г-н Христо Киров, който е много интересна личност. Така намерихме своето място в програмата на културния център. Надявам се спектакълът да става все по-популярен. Самият Чайковски е казвал, че иска неговите спектакли да се посещават от все повече и повече хора.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Диан Костов показва в Брюксел нови измерения на християнското изкуство

Българският автор Диан Костов преобразява най-голямата базилика в Брюксел с изложбата-инсталация "Кръстопът – цената на избора". 17-метрови сцени от живота на Христос и Св. Богородица, ще са на фасадата на националната базилика „Светото сърце“..

публикувано на 21.04.24 в 07:10

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25