Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бум на НПО в България от 90-те години насам

На конференция на Програмата за подкрепа на НПО в Българиятези дни Институт „Отворено общество“ представи впечатляващи данни за неправителствените организации в България. От бума на сектора в началото на 90-те се наблюдава постоянен ръст във всички сфери на дейност. Напоследъкброят на неправителствените организации изглежда е достигнал своя пик и на година се регистрират средно между 800 и 900 нови организации в обществена полза. Към днешна дата в страната са регистрирани общо над 15 хиляди неправителствени организации, разпределени в около 900 населени места. Около една трета от всички тях, или над 5 хиляди, са концентрирани в София. Най-чести дейности са образованието, културата, спорта и човешките права, но най-голяма част от организациите са с основна дейност спорт. Броят на спортните клубове надвишава 3500. От „Отворено общество“ са се опитали да установят какво кара хората да продължават всяка година да регистрират нови и нови организации. Според критично настроените към сектора наблюдатели, мотивите са користни и свързани с представата за „заможни организации с високо заплащане". Реалната статистика показва обаче, че дори част от най-активните в сектора имат разходи под 10 хиляди евро на година, а в много случаи разходите варират между 2,5-3,5 хилядиевро. Доминират малките организации, които не могат да си позволят служители и при 60 на сто от случаите се разчита изключително на доброволен труд. Заетите в неправителствения сектор са предимно жени, повечето – с висше образование и владеене на английски език, нона фона на този квалифициран персонал, заплащането е по-ниско и от заплащането в държавната администрация и частния сектор.Истината според „Отворено общество“ е, че има различни механизми, които карат хората да се организират, и процесите в страната и Европа постоянно показват нуждата от неправителствени организации и решения, предполагащи промени към по-добро общество. Въпреки това, цели 80 процента от българските граждани странят от всякаква организирана форма на участие – било партия, профсъюз, читалище или НПО, отбелязват със загриженост от института.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес – 28 март 2024 г.

В "България днес" на 28 март ще проверим каква е ситуацията на Летище София два дни преди приемането на България в Шенген по въздух и море, след това ще разкажем малко известната история на българската доброволческа рота № 4093, част от НАТО в разгара на..

публикувано на 28.03.24 в 19:00

На Летище София преди присъединяването ни към Шенген по въздух и вода

На 31 март България и Румъния се присъединяват към Шенгенското пространство по въздух и вода. Австрия остава последният препъникамък, който спира двете страни в стремежа им към пълноправно членство в европейското пространство на свободно движение без..

публикувано на 28.03.24 в 12:40

Изложба представя 20-годишната история на България в НАТО

Изложба, отбелязваща двадесетата годишнина от членството на Република България в НАТО, ще бъде открита на 28 март в Националния военноисторически музей в София. Експозицията е озаглавена "Българската армия – 20 години част от НАТО"..

публикувано на 28.03.24 в 06:25