Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Enhancv – улеснение за търсещите работа и работодателите

БНР Новини
Снимка: архив

Когато Волен Вълков е трети курс в университета, заминава по европейската програма за образование „Еразъм” за Германия. Там той има възможност да остане и за втори семестър, но без стипендия. Волен решава да опита късмета си и започва да си търси работа, като попълва и разпраща стандартното немско CV (т. нар. Lebenslauf). След като известно време не получава нито един положителен отговор се замисля, че в стандартната автобиография няма поле за изява и е твърде стриктна. Тогава съставя свой собствен вариант CV. Още първата компания, получила автобиографията му, го кани на интервю. Мотивиран от успеха си Волен започва да помага на свои приятели да съставят CV-тата си, в които да отразят най-пълно и точно талантите и способностите си. Не след дълго, виждайки успеха, и осъзнавайки, че това е неразработена ниша, Волен и още двама негови приятели създават платформата Enhancv – софтуер, който позволява да създадеш своето CV. Целта му е да представи пълна картина на човека. Така, от една страна, той ще има шанса да покаже най-доброто от себе си, а работодателите – да добият пълна представа за лицето, което потенциално ще наемат:

СнимкаНашата цел не е да направим красиво CV, а в него да отразим най-доброто от човека. Да няма информация единствено за образование, опит, езици и умения, а да се попълва и лична информация, като например кои са нещата, с които най-много се гордееш. Подобни сведения са важни за работодателя, защото показват дали лицето е мотивирано, иска ли да се развива, какви са интересите му, ще си допадне ли с останалите от екипа. Стандартното CV дава картина на човека само с техническите умения. А всъщност той е много повече от това. Описват се отговорностите, вместо личните постижения. Фокусирани сме и върху съдържанието. Даваме примери, типове, имаме функционалност, която засича 30-40 различни вида грешки в CV-то.

Платформата е на английски език, но всеки потребител има свободата да създаде CV-то си на какъвто език пожелае. Освен това:

Нашата платформа е от типа „това, което пишеш е това, което виждаш”. Повечето ни конкуренти дават на потребителя да попълва форми и накрая автоматично генерират CV, което в процеса не се вижда какво представлява. Нашите потребители могат да си направят няколко автобиографии за различни длъжности. Дизайнът ни също се отличава, а има възможност и за обратна връзка.

Отзивите, които създателите на Enhancv получават от потребители и работодатели са положителни, което кара екипа да търси нови възможности за развитие:

В момента имаме около 250 000 потребители. 30 процента от тях са от САЩ, а 10 на сто са от Великобритания. Имаме по пет процента от останалите по-големи пазари, като например Германия и Индия. Българските ни потребители са между три и четири процента. И работодатели, и потребители предпочитат нашия формат автобиография, защото е по-ясен, по-добре структуриран и залага на личността. Но и сме наясно, че предстои още работа по формата. Това е само началото. Искаме да вкараме допълнителни функционалности, имаме много идеи. В бъдеще, би ни се искало да затворим по-голям цикъл от търсенето на работа – да добавим обяви за работа, онлайн профили на потребителите. Но това е в дългосрочен план. Сега ще работим по подобряването на формата на автобиографията.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес – 28 март 2024 г.

В "България днес" на 28 март ще проверим каква е ситуацията на Летище София два дни преди приемането на България в Шенген по въздух и море, след това ще разкажем малко известната история на българската доброволческа рота № 4093, част от НАТО в разгара на..

публикувано на 28.03.24 в 19:00

На Летище София преди присъединяването ни към Шенген по въздух и вода

На 31 март България и Румъния се присъединяват към Шенгенското пространство по въздух и вода. Австрия остава последният препъникамък, който спира двете страни в стремежа им към пълноправно членство в европейското пространство на свободно движение без..

публикувано на 28.03.24 в 12:40

Изложба представя 20-годишната история на България в НАТО

Изложба, отбелязваща двадесетата годишнина от членството на Република България в НАТО, ще бъде открита на 28 март в Националния военноисторически музей в София. Експозицията е озаглавена "Българската армия – 20 години част от НАТО"..

публикувано на 28.03.24 в 06:25