Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Блясъкът на филмовата слава озарява един от софийските подлези

БНР Новини
Снимка: личен архив

Филмовата лента се завърта и ни отвежда в един от софийските подлези и сякаш попадаш в преддверието на подземно кино. От стените те гледат портретите на Чарли Чаплин, Мерилин Монро, Луи дьо Фюнес. Там са и българските кино легенди – Тодор Колев, Антон Горчев и Катя Паскалева. Редом до анимационните герои Цар Лъв и Мики Маус застават юнакът и ламята от българската анимационна поредица „Златната ябълка“. Истинска атракция за минувачите е нарисуваният върху стълбите на подлеза червен килим, който сякаш отвежда не към забързания делник, а право към блясъка и светлините в церемонията за връчване на „Оскарите“. В софийския филмов подлез има всичко, от скулптури и триизмерни пана, направени от непотребни видеоленти, а също и истинска „Алея на славата“ с отпечатъци на млади звезди от театъра. Посланията, които ни отправят авторите на необикновения подлез, личат навсякъде. На входа ни посреща надписът: „Започнете да действате, спрете да анализирате!”. Замисляме се и продължаваме по стълбите надолу, за да попаднем в истински пантеон на киното и театъра.

СнимкаГид в разходката ще ни бъде художникът Димитър Стафидов – един от най-големите ентусиасти в реализирането на идеята за подлеза. За да се промени градската среда, всеки трябва да е активен. Свикнали са да обвиняват държавата, е и ние сме се сблъсквали с много спънки от нея. Но само ако се оплакваме, няма да постигнем нищо – казва художникът и продължава:

Снимка

СнимкаФилмовият подлез се намира на ул. „Светослав Тертер“ и бул. „Цариградско шосе“. Най-добре е филмовото изкуство да бъде представено там, защото районът е централен. Наблизо е кино „Влайкова”. Една от нишите в подлеза е за София филм фест – най-големият международен кинофорум в България. Там се поставят плакати и анонси за заглавията в програмата. За да бъдат минувачите доволни, решихме да нарисуваме портрети на знаменитости от различни възрасти и жанрове в киното. Разделихме ги в четири категории – българско, европейско, американско и световно кино. От тях отделихме кът за децата с анимационни герои. Подлезът е градска част, през която преминават хора от всички прослойки и поколения. Мой любим български филм е „Козият рог“, чрез него сме представили българското кино. Големият актьор Тодор Колев, заедно със своята цигулка, също има своя ниша в подлеза. Дариха ни непотребни видеокасети, извадихме лентите и с тях направихме символично пано с образа на актьора. Идеята е, че когато нарисуваш нещо на обществено място, то трябва да се хареса, за да остане непокътнато. Ако то се хареса, тогава графитистите и драскачите по стени ще си го пазят и няма да цапат върху нарисуваното.

СнимкаВъв филмовия подлез рисуваха едни от най-талантливите графити артисти. Разпределихме ги така, че всеки да харесва филма, който пресъздава. Така се получи разнообразие от стилове, а то говори и за отношението на младите хора към филмовото творчество – казва Димитър Стафидов. Той добавя, че от септември, когато беше открит филмовият подлез, до сега няма нищо надраскано или унищожено в него. Минувачите се радват и пазят труда на художниците. Екипът „Градска среда“, създаден от творци – ентусиасти, става все по-популярен в София. Вече ги търсят за разкрасяване на градинки, офиси на фирми и фасади на стари сгради. Най-новият проект, който обмислят е за „раздвижване“ на двора в една детска градина в кв. Средец. Още от Димитър Стафидов:

СнимкаТам няма нищо, освен оградата и децата са поставени малко като в клетка. Затова искаме да внесем творческо разнообразие. Спряхме се на темата „фантасмагории с добри чудовища“. Предложихме на децата сами да нарисуват чудовищата, а ние да ги пренесем в градинката. Те ще бъдат по фасадата, а на земята ще нарисуваме игра, на която самите деца ще се местят като фигурки и ще хвърлят огромни зарчета. Така всеки наш проект вече ще включва участието и на деца, а това на мен ми доставя голямо удоволствие. Децата обичат да създават и да влагат цялата си фантазия. Щом има нещо шарено и красиво, веднага ги привлича и започват да помагат.

Снимки: личен архив




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25

Българският вируоз Марио Хосен солист ще изпълни импровизации за цигулка в Скопие

Концерт на свещи ще има на 12 април македонският камерен оркестър Профундис със световноизвестния български цигулар Марио Хосен, под диригентството на Гюргица Дашич. Концертът във Филхармонията на Северна Македония се прави със съдействието на Българския..

публикувано на 12.04.24 в 15:37