Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Блясъкът на филмовата слава озарява един от софийските подлези

БНР Новини
Снимка: личен архив

Филмовата лента се завърта и ни отвежда в един от софийските подлези и сякаш попадаш в преддверието на подземно кино. От стените те гледат портретите на Чарли Чаплин, Мерилин Монро, Луи дьо Фюнес. Там са и българските кино легенди – Тодор Колев, Антон Горчев и Катя Паскалева. Редом до анимационните герои Цар Лъв и Мики Маус застават юнакът и ламята от българската анимационна поредица „Златната ябълка“. Истинска атракция за минувачите е нарисуваният върху стълбите на подлеза червен килим, който сякаш отвежда не към забързания делник, а право към блясъка и светлините в церемонията за връчване на „Оскарите“. В софийския филмов подлез има всичко, от скулптури и триизмерни пана, направени от непотребни видеоленти, а също и истинска „Алея на славата“ с отпечатъци на млади звезди от театъра. Посланията, които ни отправят авторите на необикновения подлез, личат навсякъде. На входа ни посреща надписът: „Започнете да действате, спрете да анализирате!”. Замисляме се и продължаваме по стълбите надолу, за да попаднем в истински пантеон на киното и театъра.

СнимкаГид в разходката ще ни бъде художникът Димитър Стафидов – един от най-големите ентусиасти в реализирането на идеята за подлеза. За да се промени градската среда, всеки трябва да е активен. Свикнали са да обвиняват държавата, е и ние сме се сблъсквали с много спънки от нея. Но само ако се оплакваме, няма да постигнем нищо – казва художникът и продължава:

Снимка

СнимкаФилмовият подлез се намира на ул. „Светослав Тертер“ и бул. „Цариградско шосе“. Най-добре е филмовото изкуство да бъде представено там, защото районът е централен. Наблизо е кино „Влайкова”. Една от нишите в подлеза е за София филм фест – най-големият международен кинофорум в България. Там се поставят плакати и анонси за заглавията в програмата. За да бъдат минувачите доволни, решихме да нарисуваме портрети на знаменитости от различни възрасти и жанрове в киното. Разделихме ги в четири категории – българско, европейско, американско и световно кино. От тях отделихме кът за децата с анимационни герои. Подлезът е градска част, през която преминават хора от всички прослойки и поколения. Мой любим български филм е „Козият рог“, чрез него сме представили българското кино. Големият актьор Тодор Колев, заедно със своята цигулка, също има своя ниша в подлеза. Дариха ни непотребни видеокасети, извадихме лентите и с тях направихме символично пано с образа на актьора. Идеята е, че когато нарисуваш нещо на обществено място, то трябва да се хареса, за да остане непокътнато. Ако то се хареса, тогава графитистите и драскачите по стени ще си го пазят и няма да цапат върху нарисуваното.

СнимкаВъв филмовия подлез рисуваха едни от най-талантливите графити артисти. Разпределихме ги така, че всеки да харесва филма, който пресъздава. Така се получи разнообразие от стилове, а то говори и за отношението на младите хора към филмовото творчество – казва Димитър Стафидов. Той добавя, че от септември, когато беше открит филмовият подлез, до сега няма нищо надраскано или унищожено в него. Минувачите се радват и пазят труда на художниците. Екипът „Градска среда“, създаден от творци – ентусиасти, става все по-популярен в София. Вече ги търсят за разкрасяване на градинки, офиси на фирми и фасади на стари сгради. Най-новият проект, който обмислят е за „раздвижване“ на двора в една детска градина в кв. Средец. Още от Димитър Стафидов:

СнимкаТам няма нищо, освен оградата и децата са поставени малко като в клетка. Затова искаме да внесем творческо разнообразие. Спряхме се на темата „фантасмагории с добри чудовища“. Предложихме на децата сами да нарисуват чудовищата, а ние да ги пренесем в градинката. Те ще бъдат по фасадата, а на земята ще нарисуваме игра, на която самите деца ще се местят като фигурки и ще хвърлят огромни зарчета. Така всеки наш проект вече ще включва участието и на деца, а това на мен ми доставя голямо удоволствие. Децата обичат да създават и да влагат цялата си фантазия. Щом има нещо шарено и красиво, веднага ги привлича и започват да помагат.

Снимки: личен архив




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Деня на театъра връчват театралните награди ИКАР

В Световния ден на театъра, 27 март, на официална церемония в Народния театър „Иван Вазов“ в София, за 50-и юбилеен път, тази вечер ще бъдат връчени националните награди за сценични изкуства ИКАР. Творците ще получат отличия в 23 категории. Присъждат се и..

публикувано на 27.03.24 в 07:15

Във Варшава представиха документалния филм „Париж на Богдана Карадочева“

Българският документален филм „Париж на Богдана Карадочева“ на режисьорите Ема Константинова и Георги Тошев беше представен във варшавското кино „Муранув“, съобщи БТА. Лентата, създадена през 2014 г., беше показана в рамките на провеждащия се в полската..

публикувано на 26.03.24 в 18:55
Петя Кокудева

Среща с писателката Петя Кокудева по повод Деня на европейските автори

25 март е обявен от Европейската комисия за Ден на европейските автори. Мисията му е да празнува творците на Стария континент и да насърчава интереса към четенето и езиковото многообразие в Европа. Инициативата се провежда в последния понеделник от месец..

публикувано на 25.03.24 в 05:30