Grand Chocolate Festival в София

Снимка: БГНЕС

И тази година организаторите на Grand Chocolate Festival преобразиха една от залите на Интер Експо Център в София в шоколадово царство. Историята на сладкото изкушение датира отпреди 1500 години и чрез него осъществяваме шоколадовите си мечти и фантазии. Представиха се чуждестранни и български виртуози в производството на шоколад и шоколадови изделия с над 250 вида нетрадиционни комбинации. Подробности ще научим от Ани Димитрова, която е част от екипа на събитието:




СнимкаТази година отбелязваме третото поредно издание, което за наше щастие е по-голямо от предишните. Радваме се на голям интерес от страна на посетителите и изложителите, има повече щандове, над 70 фирми и най-разнообразни продукти. Комбинациите са всякакви: шоколад с розмарин, с вино, черен и бял пипер, ягоди, малини, авокадо, цитруси, бира с какао, бира с ванилия и борови връхчета, какаов чай направен с какаови зърна, сурови и биошоколади, ръчни и фабрични торти, сладки, мъфини. Един от акцентите тази година е изложбата от картини на талантливата художничка Дари Дончева, която използва една невероятна техника с маслени бои и шоколад. В изложбата има и бижута, изработени от шоколад. Те, разбира се, не са подходящи за носене, тъй като температурата на тялото ще ги разтопи, но пък са истински произведения на изкуството.

СнимкаПосетителите имаха възможност да видят специални техники – как се темперира шоколад и как се изработва ръчен шоколад. Изложението си има и свой фаворит. Един от най-известните шоколатиери в България – шеф Ради Стамболов, освен че разкри тайните на шоколадовото удоволствие, събуди и въображението, като забърка пред очите ни „галактически“ сладолед с течен азот при температура минус 196 °С.

Оказва се, че какаото е полезно не само за душата – с изкушаващия си вкус, но и за тялото. То има свойството да хидратира клетките, да ги освежава и регенерира и намира приложение в някои СПА процедури.

СнимкаВниманието ни бе привлечено още от едни красиви бонбониери и пъстроцветни бонбони, които някога се внасяха от бившия Съветски съюз. Запознахме се с Руслан Георгиев, бесарабски българин и регионален мениджър на сладкарска корпорация в Украйна.

Ние сме едни от най-големите производители в света на сладкарски изделия – отбелязва Руслан Георгиев. – От 2014 г. имаме голямо развитие в Европа. България е едно добро място, където да предложим нашите над 350 артикула. Българите проявяват особен интерес към насипните бонбони. Те са с различен пълнеж и са много атрактивни. Имаме амбициозни планове и цели за развитие в България.

СнимкаСпряхме се и на една българска фирма от района на гр. Самоков. Тя е създадена през 1991 г. Започва с колектив от 6 души, а днес работят над 250. Произвеждат сухи пасти, бисквити, блатове, кроасани. Тя е сред лидерите на пазара за рула в България. Продуктите и́ са оценени в страни от Европа, Средния Изток и Африка. Анна Новакова споделя наблюденията си от тези изложения и многобройните клиенти пред щанда:

Прави ми впечатление, че българите изцяло са ориентирани към сладкото, към всичко, което покачва ендорфините, „хормоните на радостта“, а това е повод за радост на производителите на сладкарски изделия.

СнимкаШоколадът вече не е само кулинария, той е истинско изкуство, поднесено във всякакви форми: огромни сърца, замъци, фигури от шоколад, венециански маски, изрисувани великденски яйца. Убедени сме, че всички изложители са се постарали да сътворят една вкусна и атрактивна атмосфера и да предложат най-интересното, което могат да направят.

Снимки: БГНЕС и Благородна Георгиева
print Отпечатай
Още от рубриката
Здравко Йончев (в средата) с етно-ню ейдж групата „Пламъци на вдъхновението“.

„Духовността е общото училище, в което всички се учим“ – Здравко Йончев за Международния ден на йога и своя път в древното знание

Тази година светът за трети път отбелязва Международния ден на йога. Нека припомним, че според резолюцията, приета от Общото събрание на ООН в края на 2014 г., за Международен ден на йога е обявен 21 юни. Официалното предложение в световната..

публикувано на 23.06.17 в 14:59

Българските билки са най-лековити на Еньовден

От най-дълбока древност билките по нашите земи били прочути с лечебните си свойства. Познавали ги траки, славяни и прабългари. Легенди, приказки и песни разказват за омайни билета, брани в зори от млади девойки на Еньовден, празникът на слънцето и..

публикувано на 23.06.17 в 11:57
Жителите на Трън предпочетоха перспективата за развитие на туризма и земеделието пред възможността за добив на злато, въпреки че живеят в един от най-изостаналите в икономическо отношение райони на България.

Културата на активното гражданско участие минава през местните референдуми

През последните 2 седмици докато в общественото пространство и в парламента течаха дискусии за изборното законодателство и за това дали да бъде въведена в България мажоритарна избирателна система, в два български града се проведоха местни референдуми...

публикувано на 23.06.17 в 11:33