Grand Chocolate Festival в София

Снимка: БГНЕС

И тази година организаторите на Grand Chocolate Festival преобразиха една от залите на Интер Експо Център в София в шоколадово царство. Историята на сладкото изкушение датира отпреди 1500 години и чрез него осъществяваме шоколадовите си мечти и фантазии. Представиха се чуждестранни и български виртуози в производството на шоколад и шоколадови изделия с над 250 вида нетрадиционни комбинации. Подробности ще научим от Ани Димитрова, която е част от екипа на събитието:




СнимкаТази година отбелязваме третото поредно издание, което за наше щастие е по-голямо от предишните. Радваме се на голям интерес от страна на посетителите и изложителите, има повече щандове, над 70 фирми и най-разнообразни продукти. Комбинациите са всякакви: шоколад с розмарин, с вино, черен и бял пипер, ягоди, малини, авокадо, цитруси, бира с какао, бира с ванилия и борови връхчета, какаов чай направен с какаови зърна, сурови и биошоколади, ръчни и фабрични торти, сладки, мъфини. Един от акцентите тази година е изложбата от картини на талантливата художничка Дари Дончева, която използва една невероятна техника с маслени бои и шоколад. В изложбата има и бижута, изработени от шоколад. Те, разбира се, не са подходящи за носене, тъй като температурата на тялото ще ги разтопи, но пък са истински произведения на изкуството.

СнимкаПосетителите имаха възможност да видят специални техники – как се темперира шоколад и как се изработва ръчен шоколад. Изложението си има и свой фаворит. Един от най-известните шоколатиери в България – шеф Ради Стамболов, освен че разкри тайните на шоколадовото удоволствие, събуди и въображението, като забърка пред очите ни „галактически“ сладолед с течен азот при температура минус 196 °С.

Оказва се, че какаото е полезно не само за душата – с изкушаващия си вкус, но и за тялото. То има свойството да хидратира клетките, да ги освежава и регенерира и намира приложение в някои СПА процедури.

СнимкаВниманието ни бе привлечено още от едни красиви бонбониери и пъстроцветни бонбони, които някога се внасяха от бившия Съветски съюз. Запознахме се с Руслан Георгиев, бесарабски българин и регионален мениджър на сладкарска корпорация в Украйна.

Ние сме едни от най-големите производители в света на сладкарски изделия – отбелязва Руслан Георгиев. – От 2014 г. имаме голямо развитие в Европа. България е едно добро място, където да предложим нашите над 350 артикула. Българите проявяват особен интерес към насипните бонбони. Те са с различен пълнеж и са много атрактивни. Имаме амбициозни планове и цели за развитие в България.

СнимкаСпряхме се и на една българска фирма от района на гр. Самоков. Тя е създадена през 1991 г. Започва с колектив от 6 души, а днес работят над 250. Произвеждат сухи пасти, бисквити, блатове, кроасани. Тя е сред лидерите на пазара за рула в България. Продуктите и́ са оценени в страни от Европа, Средния Изток и Африка. Анна Новакова споделя наблюденията си от тези изложения и многобройните клиенти пред щанда:

Прави ми впечатление, че българите изцяло са ориентирани към сладкото, към всичко, което покачва ендорфините, „хормоните на радостта“, а това е повод за радост на производителите на сладкарски изделия.

СнимкаШоколадът вече не е само кулинария, той е истинско изкуство, поднесено във всякакви форми: огромни сърца, замъци, фигури от шоколад, венециански маски, изрисувани великденски яйца. Убедени сме, че всички изложители са се постарали да сътворят една вкусна и атрактивна атмосфера и да предложат най-интересното, което могат да направят.

Снимки: БГНЕС и Благородна Георгиева
Още от рубриката
Мария Габриел и Йорданка Фандъкова

София ще бъде цифровата столица на Европа през юни 2018 г.

От 25 до 29 юни 2018 г. в рамките на българското председателство на Съвета на ЕС София ще бъде домакин на Европейската седмица на цифровизацията и иновациите и на Европейската дигитална асамблея. За събитието българската столица ще събере целия..

публикувано на 12.12.17 в 13:30

Чудото да направиш нещо с ръцете си, да го наситиш с красота и усещане за корени

У нас Св. Спиридон, чийто празник е днес, се приема за покровител на занаятчиите - обущари, тухлари, грънчари, бакърджии. Празнуват също шивачи, тъкачи и др. Независимо, че всеки еснаф има свой светец-закрилник, 12 декември още от Възраждането е..

публикувано на 12.12.17 в 10:40

Зовът на Антарктида

Българската антарктическа експедиция отново се отправи на път към Ледения континент. След дълго и опасно пътуване, поради затруднената ледова обстановка, първата група учени пристигна на 1 декември в базата „Св. Климент Охридски“ на о-в Ливингстън...

публикувано на 11.12.17 в 08:05