Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поглед в миналото с изложбата „София в зората на свободата“

БНР Новини

Какъв е бил центърът на София, какво е било ежедневието на хората и как са се чувствали те във времената след Освобождението на България? Това показва изложбата „София в зората на свободата“ на Регионалния исторически музей – София, посветена на 139 годишнината от Освобождението на страната ни. Посетителите могат да се насладят на изкуството на австриеца Йозеф Обербауер, представено в 22 акварела. Той е бил служител в софийския кадастър. Учил инженерни науки и художествено изкуство в Австрия, Обербауер пристига в България да търси своето поприще, след като не завършва образованието си в родината. Повече за изложбата научаваме от Марияна Маринова, завеждащ научна и експозиционна дейност.

Снимка
В тези картини виждаме една изчезнала София, каквато отдавна не съществува. Може да се видят типичните носии от онова време. В пейзажите има гледки, които вече не съществуват. Такива са Часовниковата кула, Златарската чаршия, Сливнишкия хан, едни места, които оживяват с картините на Йозеф Обербауер.

Снимка
Много от местата, които са изобразени в картините, могат да се разпознаят и днес. Това е ценна информация за миналото на София, запазено в картините на Обербауер. Изложбата предизвиква голямо любопитство в младото поколение, тъй като то иска да попие от историята на своя град. Затова е интересно да разберем какви са бъдещите проекти на музея, дали няма да представят изложба с картини на миналото и фотоси от настоящето.

Имахме такава идея, но времето, за което реализирахме тази изложба, беше ограничено, – отбелязва Марияна Маринова. – Всичко това изисква една по-продължителна подготовка с избиране на гледни точки и специални фотографски умения. Такова нещо ще бъде хубаво да се представи не само в изложба, а и в албум, каталог. Тази концепция е заложена в нашите планове.

Снимка
Експозицията продължава до края на март. В допълнение към нея са изложени самоварът и сабята на Панайот Хитов, които са били дар на българския революционер от руското командване за участието му в Руско-турската война. Също така посетителите могат да разгледат предмети, изработени и продавани от майстори-занаятчии на Златарската чаршия в София.

Снимки: Регионален исторически музей – София




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Преди 80 години е открита Казанлъшката гробница

"Човекът не знае пътя към небето, но конят го знае", гласи поговорка на траките. Затова тракийските царе задължително са изпращани в отвъдното заедно със своите коне. Заради многобройните могили с погребения на владетели от елинистичната епоха,..

публикувано на 19.04.24 в 04:35

Нови технологии пресъздават битката при Тутракан

Иновативен музеен обект отваря врати във военното гробище край Тутракан. Мемориалът "Тутраканска епопея – 1916" е в построена за целта нова музейно-експозиционна сграда. Тя включва редица нови технологии, които потапят посетителя в историята на..

публикувано на 18.04.24 в 12:15

Навършиха се 80 години от последната бомбардировка над София

На 17 април преди 80 години е последната, най-жестока бомбардировка над София по време на Втората Световна война.  На този ден по обед, през 1944 г., 350 американски бомбардировача, придружавани от изтребители "Тъндорболт" и "Мустанг" хвърлят над София..

публикувано на 17.04.24 в 14:00