Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Асен Генов: Смятам, че скоро след изборите отново ще сме в предизборна ситуация

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Като „поток от фекални води” определя хода на настоящата предизборна кампания блогърът Асен Генов. Вместо да обсъждаме сериозните теми, които имаме като общество, свързани с вътрешния и външния контекст, ние се занимаваме с възрастта и произхода на един или друг кандидат депутат, със спора между Бойко Борисов и журналистката и кандидат за народен представител Елена Йончева, констатира блогърът. В спор по време на предизборен дебат Йончева обвини партия ГЕРБ, че програмата и́ за саниране на жилища излиза прекалено скъпо на данъкоплатеца. В отговор Йончева бе обвинена от бившия премиер, че държавата и́ плащала разходите, за да пътува по света и да прави интервюта. Сега, вероятно, спорът между двамата ще се решава в съда.

Според Асен Генов, качеството на предизборния дебат може коренно да се подобри, ако и у нас се възприеме опитът на страни като Великобритания и Италия и бъде изключен платеният формат на политическите участия:

Ако се внесат законови промени, според които се забрани платената политическа пропаганда, както в предизборния период, така и изобщо в дейността на медиите, това би било здравословно. Така, първо, ще се премахне имущественият ценз пред неплатежоспособните партии, които в момента не могат да стигнат до нормален политически дебат и присъствие в публичността. Второ, ще се подобри средата, дебатът. Журналистите наистина ще имат свободата да бъдат критични. Трето, в такава конкурентна среда самите политици ще излязат от плоскостта на удобството.

Кои са темите, които би трябвало да бъдат водещи в тази кампания, но не успяха да станат такива?

Аз определям себе си като човек с по-скоро десни политически възгледи. Смятам, че водеща роля трябва да има разговорът за границите на държавата и нейната намеса в частната инициатива. В момента имаме изключително порочна ситуация, при която основният инвеститор са еврофондовете и обществените поръчки. По този начин държавата на централно и местно ниво на практика дърпа конците в икономическия живот – смята Генов. – Това е важен въпрос, който трябва да бъде обсъден сериозно. Според мен, колкото по-назад се отдръпне държавата по отношение на влияние върху бизнеса, толкова по-добре. Предприемачите ще бъдат по-свободни и това ще рефлектира върху нашето благосъстояние.

Склонни ли са българските избиратели да вникват в предизборните обещания и да изискват от властимащите да ги изпълняват?

Според мен, огромният процент български избиратели, тези, които в неделя сутринта отиват да гласуват, а не за гъби в гората, гласуват, да го кажем така, с ментални резерви. Те гласуват в състояние на конфликт между външно изразената воля и вътрешното убеждение. Т.е. има механизми, които възпират българския избирател да даде вота си по съвест и го карат да гласува или за по-малкото зло, или на принципа на клиентелизма, за да се запази статуквото.

След предсрочните парламентарни избори на 26 март сценарият за България не е особено оптимистичен, смята Генов:

Мисля, че ще се повтори ситуацията от 2013 г., когато в парламента имаше паритет 120:120 гласа и беше необходим златният пръст на Волен Сидеров от партия „Атака“. Наложи се една нечистоплътна политическа сглобка в парламента, за да се конструира някакво управленско мнозинство. Най-вероятно и сега, ако се вярва на социологията, ще се получи подобна ситуация, при която ще бъде почти невъзможно без чудовищни компромиси с политическите възгледи, да се формира парламентарно управленско мнозинство. Ще бъде някаква взривоопасна комбинация. И аз съм все по-склонен да вярвам, че отново ще влезем в предизборна ситуация съвсем скоро след тези избори. Дори ми се струва, че е напълно възможно до края на годината да има отново сериозно напрежение, протести и предсрочни избори, опаковани в заклинанието за необходимост от стабилност и предстоящото председателство на страната ни в ЕС. Към служебното правителство всички са много критично настроени, разсъждавайки върху неговите ограничени законодателни инициативи и правомощия. Аз обаче не смятам, че ще бъде сериозен проблем за България, ако отново ни управлява служебно правителство – както президентът Росен Плевнелиев направи две служебни правителства, така и г-н Румен Радев да направи втори служебен кабинет.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Президентът започна срещите с възможните служебни премиери

Президентът Румен Радев започна консултации с кандидатите за служебен премиер. Според конституционните промени от края на 2023 г., държавният глава може да избере служебния премиер от ограничен списък от 10 кандидати. Това са председателят на..

публикувано на 28.03.24 в 17:50

ИТН върна неизпълнен третия мандат за съставяне на правителство веднага при връчването му

Партия "Има такъв народ" (ИТН) благодари за доверието на президента Румен Радев и върнаха обратно третия мандат за съставяне на правителството. Папката беше върната празна от заместник-председателя на парламентарната група на ИТН Ивайло Вълчев с..

публикувано на 28.03.24 в 12:09

Николай Денков, ПП-ДБ: Българските граждани ще решат как да продължим

Президентът Румен Радев връчи съгласно конституционната процедура мандат за съставяне на правителство на Николай Денков, кандидат за министър-председател, излъчен от втората по численост парламентарна група в 49-ото Народно събрание - тази, на..

публикувано на 27.03.24 в 16:29