Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Асен Генов: Смятам, че скоро след изборите отново ще сме в предизборна ситуация

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Като „поток от фекални води” определя хода на настоящата предизборна кампания блогърът Асен Генов. Вместо да обсъждаме сериозните теми, които имаме като общество, свързани с вътрешния и външния контекст, ние се занимаваме с възрастта и произхода на един или друг кандидат депутат, със спора между Бойко Борисов и журналистката и кандидат за народен представител Елена Йончева, констатира блогърът. В спор по време на предизборен дебат Йончева обвини партия ГЕРБ, че програмата и́ за саниране на жилища излиза прекалено скъпо на данъкоплатеца. В отговор Йончева бе обвинена от бившия премиер, че държавата и́ плащала разходите, за да пътува по света и да прави интервюта. Сега, вероятно, спорът между двамата ще се решава в съда.

Според Асен Генов, качеството на предизборния дебат може коренно да се подобри, ако и у нас се възприеме опитът на страни като Великобритания и Италия и бъде изключен платеният формат на политическите участия:

Ако се внесат законови промени, според които се забрани платената политическа пропаганда, както в предизборния период, така и изобщо в дейността на медиите, това би било здравословно. Така, първо, ще се премахне имущественият ценз пред неплатежоспособните партии, които в момента не могат да стигнат до нормален политически дебат и присъствие в публичността. Второ, ще се подобри средата, дебатът. Журналистите наистина ще имат свободата да бъдат критични. Трето, в такава конкурентна среда самите политици ще излязат от плоскостта на удобството.

Кои са темите, които би трябвало да бъдат водещи в тази кампания, но не успяха да станат такива?

Аз определям себе си като човек с по-скоро десни политически възгледи. Смятам, че водеща роля трябва да има разговорът за границите на държавата и нейната намеса в частната инициатива. В момента имаме изключително порочна ситуация, при която основният инвеститор са еврофондовете и обществените поръчки. По този начин държавата на централно и местно ниво на практика дърпа конците в икономическия живот – смята Генов. – Това е важен въпрос, който трябва да бъде обсъден сериозно. Според мен, колкото по-назад се отдръпне държавата по отношение на влияние върху бизнеса, толкова по-добре. Предприемачите ще бъдат по-свободни и това ще рефлектира върху нашето благосъстояние.

Склонни ли са българските избиратели да вникват в предизборните обещания и да изискват от властимащите да ги изпълняват?

Според мен, огромният процент български избиратели, тези, които в неделя сутринта отиват да гласуват, а не за гъби в гората, гласуват, да го кажем така, с ментални резерви. Те гласуват в състояние на конфликт между външно изразената воля и вътрешното убеждение. Т.е. има механизми, които възпират българския избирател да даде вота си по съвест и го карат да гласува или за по-малкото зло, или на принципа на клиентелизма, за да се запази статуквото.

След предсрочните парламентарни избори на 26 март сценарият за България не е особено оптимистичен, смята Генов:

Мисля, че ще се повтори ситуацията от 2013 г., когато в парламента имаше паритет 120:120 гласа и беше необходим златният пръст на Волен Сидеров от партия „Атака“. Наложи се една нечистоплътна политическа сглобка в парламента, за да се конструира някакво управленско мнозинство. Най-вероятно и сега, ако се вярва на социологията, ще се получи подобна ситуация, при която ще бъде почти невъзможно без чудовищни компромиси с политическите възгледи, да се формира парламентарно управленско мнозинство. Ще бъде някаква взривоопасна комбинация. И аз съм все по-склонен да вярвам, че отново ще влезем в предизборна ситуация съвсем скоро след тези избори. Дори ми се струва, че е напълно възможно до края на годината да има отново сериозно напрежение, протести и предсрочни избори, опаковани в заклинанието за необходимост от стабилност и предстоящото председателство на страната ни в ЕС. Към служебното правителство всички са много критично настроени, разсъждавайки върху неговите ограничени законодателни инициативи и правомощия. Аз обаче не смятам, че ще бъде сериозен проблем за България, ако отново ни управлява служебно правителство – както президентът Росен Плевнелиев направи две служебни правителства, така и г-н Румен Радев да направи втори служебен кабинет.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България продължава подкрепата си за евроинтеграцията на Косово

Възможностите за надграждане на двустранните отношения между България и Косово бяха във фокуса на срещата на премиерите  Димитър Главчев и Албин Курти. Събеседниците изразиха удовлетворение от активните политически връзки между двете страни и..

публикувано на 22.04.24 в 15:54
Димитър Главчев

Служебният премиер поема и поста служебен външен министър

Служебният премиер Димитър Главчев предложи на президента Румен Радев промяна в състава на служебния кабинет, съобщиха от правителствената пресслужба. След разговор със служебния министър-председател и постъпили предложения от негова страна на..

публикувано на 22.04.24 в 12:30

Служебно ли е служебното правителство?

Наистина ли е служебно служебното правителство? Това е въпросът, който си задават българите след като предложеният за служебен премиер Димитър Главчев представи персоналния състав на кабинета, в който има явен реверанс към партиите от доскоро..

публикувано на 22.04.24 в 12:05