Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

47 години Пролетен радиоконкурс на БНР

Снимка: архив

Радио България ви предлага всеки месец да гласувате за музика от България. Сред излъчилите победителя чрез жребий ще се разпределят 3 диска в съответния жанр. Гласуването е на редакционния мейл den@bnr.bg. Резултатите се обявяват на 16-о число на месеца.

Обявеният през 1970 г. от тогавашното Радио София Пролетен радиоконкурс за нови български забавни песни става ежегодна проява, запазена и до днес. В продължение на 47 години композитори, аранжори, текстописци и изпълнители представят новата си продукция пред милионите радиослушатели. Различаващ се от повечето конкурси, Пролетният аналогично се свързва с един от най-хубавите сезони, като регламентът за участие в първите 20 години от неговото провеждане е  изисквал от песните да бъдат умело съчетани с подходящ текст, леснозапомняща се мелодия, нови идеи в музикалната структура и най-важното, да не са излъчвани в програмите на радиото.

Първият конкурс се е състоял през март 1970 г. като общият брой селекционирани от специална комисия тогава песни за финалния кръг е бил 15. Слушателските писма са били основния критерии за подреждането им. Интересен е фактът, че за първото издание на конкурса – „Пролет”-70 музикалните редактори получили 1800 писма.

Утвърдени тогава наши композитори представят песни в Първия пролетен радиоконкурс: Петър Ступел, Ангел Заберски, Иван Стайков, Йосиф Цанков, Димитър Вълчев, Атанас Бояджиев, Светозар Русинов, Зорница Попова и др.

„Яворова пролет” на композитора Светозар Русинов по текст на Димитър Точев е първата в историята на конкурса песен с най-много слушателски писма, изпълнена от триото Мими Иванова, Паша Христова и Мария Нейкова. В дългогодишната история на Пролетния радиоконкурс от него са излезли стотици български песни, голяма част от които са се превърнали в шлагери и са станали любими на много поколения почитатели на българската попмузика, като „Ручей“ (1978 г.) – музика и аранжимент Янко Миладинов, текст Димитър Точев, изпълнена от Лили Иванова и Асен Гаргов и „Пролетна умора“ (1984 г.) – музика Стефан Димитров, текст Миряна Башева, изпълнена от Благовест и Светослав Аргирови.

В момента приключи вторият кръг на 48-то издание и всеки ще може съвсем скоро да гласува онлайн за 12-те песни-финалисти. Всички победители от 1970 насам могат да бъдат чути тук.

Песента „Мартенички“ в изпълнение на ДВГ „Радиодеца” оглави класацията на слушателите на Радио България за миналия месец.

Жребият избра тримата, които ще получат подарък – диск с последната продукция на БНР: Роземари Брод (Германия),
Джордж Дериндж (САЩ) и Мигел Рамон Баусет (Испания).




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Китаристът Ангел Демирев представя авторска музика на концерт в Пловдив

Ангел Демирев е китарист, в чиято музика се вплитат етно мотиви не само от България, не само от Балканите, а от много по-далечни страни и култури. Според него това е въпрос на търсене най-вече на душата, но и въпрос на комуникация с инструмента...

публикувано на 16.04.24 в 10:15
Снимка: facebook.com/FondaciataTheFondation

"Фондацията" с турне в САЩ и Канада

Българите в САЩ и Канада броят с нетърпение дните до турнето там на българската супергрупа "Фондация". Музикантите – Кирил Маричков, Иван Лечев, Дони, Славчо Николов и Венко Поромански, свирят заедно вече 11 години за радост на многобройните..

публикувано на 15.04.24 в 21:10

Мадлен Томова е българската надежда за награда от "Санремо джуниър"-2024

Български деца неведнъж са представяли достойно страната ни в престижни международни конкурси за песен. Достатъчно е да си припомним второто място, което извоюва малката на Крисия, заедно с талантливите ни пианисти Хасан и Ибрахим в детското..

публикувано на 15.04.24 в 11:05