Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Посланик Майкъл Форбс: В България се чувствам като у дома

БНР Новини

Негово превъзходителство Майкъл Форбс е посланик на Република Ирландия у нас от октомври 2016 г. Преди да заеме този пост, той е бил посланик в Израел, постоянен представител на OECD – Организацията за икономическо сътрудничество и развитие на UNESCO в Париж, директор за Европа и Азия във Външното министерство на Ирландия. Роден е в Дъблин и има икономическо образование. Ася Чанева се срещна с него по повод най-големия празник за всички ирландци, деня на свети Патрик –17 март.

Ваше превъзходителство, знаете ли колко ирландци живеят в България?

Трудно е да се каже. Може би 300-400 души. Сега всички сме европейци и непрекъснато пътуваме. Повече идват в България през лятото, около 12 000 ирландци пътуват до Българското Черноморие, тъй като има редовни полети между Бургас и Дъблин за летния сезон. Доста ирландци са инвестирали в имоти по Черноморието и те идват всяко лято. Напоследък има нов феномен, благодарение на нискобюджетна ирландска компания, която има полети  между София-Дъблин три пъти в седмицата.  Затова сега пътуват много хора, идват много младежи, които летят до София и после отиват на ски в Банско… надявам се, че се държат прилично. Ирландия е остров, за да можем да общуваме или да правим бизнес трябва да летим.Това което ме изненадва, е и големият брой на българи, които пътуват до Ирландия. Може би там живеят много повече българи, отколкото предполагам. А освен това в София има около 40 ирландски студенти по медицина.

Знаехте ли нещо за България преди да дойдете у нас като посланик?

През 90-те години работех в Дъблин за външното ни министерство по разширяването на Европейския съюз и част от работата беше да каним в Ирландия на обучения млади специалисти от страните кандидат-членки на ЕС. Някои бяха българи и много ги харесах. По-късно 2001-2004 г. работех в Брюксел във връзка с Ирландското председателство на ЕС и наблюдавах българите като любезни, учтиви хора, които искат да научат нещо, не вдигаха много шум, харесах ги… и си помислих: „Кога ще отворим посолство в България – искам да отида там“. Смятах, че България е едно интересно за живеене място. Чаках тази възможност повече от 12 години. И ето че сега съм в София като посланик на Ирландия. Целият ми досегашен опит с България и българите е положителен и продължава да бъде такъв. Откакто съм в България, се чувствам като у дома. Виждам много прилики между българите и ирландците. Дори ако погледнем историческите прилики между двата ни народа  –  твърде дългите периоди, в които и българите и ирландците сме били под чуждо владение са ни донесли комплекс за малоценност, с който се борим – и двата малки народа се опитваме да се утвърдим. Икономическото  развитие на Ирландия след присъединяването ни към ЕС беше много силно. Не съм посещавал България преди промените, но знам, че за последните 20 години страната ви има забележителен напредък.

Как се отразява на Република Ирландия т.нар. БРЕКЗИТ решението на Обединеното кралство да напусне Европейския съюз?

Много сме загрижени. Ирландското правителство се е фокусирало точно върху това. Най-големият проблем ще бъде политическият. Защото, както знаете Ирландия е разделена между Северна Ирландия (част от Обединеното Кралство) и Република Ирландия, която представлявам, а близкото минало на Северна Ирландия е трагично. Но има установен мир в Северна Ирландия – има споделена власт между двете общности – между юнионистите и републиканците. Този мир беше постигнат между двете правителства след дълги години на кървави конфликти, беше резултат от приемането на идентичността на всяка една от тези различни, както по религиозни, така и по политически възгледи общности. Това беше съществен процес, но също така и двете части на Ирландия са част от ЕС – тоест, всички ирландци са европейци – и тези от Северна Ирландия и тези от Република Ирландия, така че, когато мирът настъпи хората можеха сами да избират своята идентичност. Границата между двете страни вече не съществува и така на хората, които живеят от двете страни им е удобно. Сега най-голямата ни грижа е, че когато БРЕКЗИТ приключи тази граница ще се появи отново – и тази граница между Южна и Северна Ирландия ще бъде вече границата между ЕС и Обединеното Кралство и ще минава през територията на остров Ирландия. Това ще постави трудности не само за търговията между двете страни, тъй като Обединеното кралство вече няма да бъде част от общия пазар на ЕС. Нормално е за малка страна като нашата един пазар от 60 милиона души, колкото живеят в Обединеното кралство  да е важен, но все пак ще ни остане целият европейски пазар. Това е голямо предизвикателство пред Ирландия, но все още не е ясно какво точно ще стане след БРЕКЗИТ.


Снимка: Ани Петрова – БНР




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

На Летище София преди присъединяването ни към Шенген по въздух и вода

На 31 март България и Румъния се присъединяват към Шенгенското пространство по въздух и вода. Австрия остава последният препъникамък, който спира двете страни в стремежа им към пълноправно членство в европейското пространство на свободно движение без..

публикувано на 28.03.24 в 12:40

Изложба представя 20-годишната история на България в НАТО

Изложба, отбелязваща двадесетата годишнина от членството на Република България в НАТО, ще бъде открита на 28 март в Националния военноисторически музей в София. Експозицията е озаглавена "Българската армия – 20 години част от НАТО"..

публикувано на 28.03.24 в 06:25

Жълт код за силен вятър има за 13 области в Централна и Източна България

В четвъртък минималните температури в България ще са между 7° и 12°, в София 8°. До обяд ще е има разкъсана облачност до слънчево. Над Централна и Източна България облачността ще се увеличи до значителна и ще има валежи по места. Силен южен вятър ще носи..

публикувано на 27.03.24 в 20:05