Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напрежението с Турция не спада, София търси международна солидарност

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Външното министерство повика българския посланик в Турция Надежда Нейнски за консултации в София седмица след като протестира срещу изказвания на турски министър в подкрепа на определена българска партия, възприети като намеса във вътрешните работи. В деня на повикването на посланика стана известно, че общински кмет в Югозападна Турция е призовал българските изселници там да гласуват на 26 март така, че турците в България да станат по-мощни, а езикът им – официален. Същият този ден президентът Румен Радев проведе с посланиците на Австрия, Германия, Франция и Холандия в България среща, на която солидарността е била определена като водещ принцип при гарантирането на сигурността на държавите от ЕС и при охраната на външните граници на съюза, каквато е и границата на България с Турция. Политически наблюдатели коментираха, че „Засилената безпардонност на турски официални и неофициални лица срещу суверенитета на България“ е получила отговор чрез серия контрамерки на български институции.

За такива мерки пръв заговори преди три дни служебният премиер Огнян Герджиков. След разговори с МВР и специалните служби тогава той уточни, че са взети мерки за подсилване на охраната по българско-турската граница предвид опасения от увеличен миграционен натиск в близките дни. Вчера военният министър Стефан Янев коментира, че ситуацията по границата е близка до нормалната, наблюдавана в последно време, а от ЕК потвърдиха пред БНР, че няма сигнали за очакван миграционен наплив към България през турската граница. Министър Янев обаче потвърди, че правителството разполага с план за действие, ако такъв проблем възникне.

Оскъдната информация около привикването на посланик Нейнски в София и разговорите на президента Радев с посланиците на Австрия, Германия, Франция и Холандия е признак, че засега София се въздържа от радикални действия, придържа се към изчаквателна позиция и я съгласува с партньори от ЕС с оглед на евентуални нови, по-драматични развития в конфронтацията на Турция с Европа. Кога посланик Нейнски ще се върне на поста си в Анкара не може да се прогнозира, но това едва ли би станало преди изборите на 26 март.

Миналата седмица премиерът Герджиков изказа надежда, че до крайни мерки като скъсване на дипломатически отношения не бива да се стигна, но дипломатически източник е коментирал пред в-к „Сега”, че привикването на посланик Неински в София е знак за решителността на държавата да пристъпи и към други действия.

Трябва да се отбележи, че по този деликатен въпрос служебното правителство действа в изключително трудна обстановка. От една страна, то трябва да реагира по двустранни спорове около гласуването на предстоящите предсрочни избори не само на територията на България, но и на територията на Турция, където има стотици хиляди преселници. В този аспект кабинетът „Герджиков“ е призоваван от някои десни и от някои националистически ориентирани политически сили да преосмисли отварянето на изборни секции в Турция ида гарантира, че тя няма да се меси на изборите, включително чрез изпращане на изселници, които да гласуват в България. От друга страна, правителството е пресирано от някои политически сили да предприеме също незабавни действия за осигуряване на европейски сили за сигурност по границата с Турция.

На този етап остротата на реакциите кабинетът отдава частично на обстоятелството, че както България, така и много държави в Европа, а и самата Турция, са в предизборна обстановка, в която има нужда от определен тип говорене. Дали е така тепърва ще се види. В България предизборната обстановка приключва в края на март, а в Турция референдумът ще е в средата на април.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Даниел Митов

Даниел Митов се отказа да бъде служебен външен министър

До момента, до който президентът не издаде указ, старите министри изпълняват своите задължения, коментира служебният премиер Димитър Главчев на излизане от президентството. След кратка среща с държавния глава Румен Радев Главчев каза: "Не съм..

публикувано на 19.04.24 в 11:53

България има италианската подкрепа за пълноправно членство в Шенген

Италианският президент Серджо Матарела заяви подкрепата на Рим за пълноправно членство на България в Шенген. Матарела е на двудневно посещение в страната ни по покана на държавния глава Румен Радев. Двамата обсъдиха развитието на отношенията в..

публикувано на 18.04.24 в 09:30

Искат вот на недоверие към правителството

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обяви, че внася искане за вот на недоверие към служебното правителство на Димитър Главчев. Под проекта на решение са се подписали 67 депутати от "Възраждане", БСП и "Има такъв народ", предаде..

публикувано на 17.04.24 в 16:00