Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българското земеделие разполага с неизползван потенциал

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Десет години след влизането на България в ЕС и прилагане на Общата селскостопанска политика /ОСП/, селскостопанското производство в страната не отговаря на естествения си потенциал, смятат експерти. Условията за правене на аграрен бизнес в страната са променени драстично. Основният двигател на тези промени е именно ОСП на ЕС и финансовата подкрепа от държавата под формата на национални доплащания.

През последните години обаче ЕС се изправя пред едно от най-големите си предизвикателства, а именно – Европа на две скорости. Старият континент не е хомогенен в икономическо и социално отношение и колективните решения, които се постигат, носят след себе си бюрократични трудности. И ако за старите страни-членки на дневен ред по важност са екологичните приоритети, то за България доходите и ръстът в земеделието са жизнено необходими. В това се крие и големият залог - как и доколко бъдещата ОСП ще може да обедини тези две доктрини.

По данни на НСИ за първите седем години от членството в ЕС /2007-2013 г./ в българското селско стопанство са се влели около 3,5 милиарда евро под формата на различни субсидии. Анализът на усвояването на средствата от еврофондовете за земеделие показва, че голяма част от тях обаче отиват в едрите производители – над 80 на сто от директните плащания. А на практика дребните фермери имат най-голяма нужда от подкрепа.

Към момента, в условия на прилагане на ОСП, българското селскостопанско производство е на ниво, което не отговаря на естествения му потенциал, смятат експертите. В резултат на това България внася селскостопанска продукция от чужбина и близо 70 на сто от земеделските стоки на българския пазар не са родно производство.

Едно от големите предизвикателства пред България е ефективното усвояване на средствата от фондовете на ЕС, заключават експертите. Според тях важно е не само колко средства сме усвоили, но и какъв е дългосрочният ефект от тях върху българското селско стопанство и развитието на регионите в страната.

По материали на БТА




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

53% от интернет потребителите в България са онлайн купувачи

53% от интернет потребителите в България (над 2 800 000 души) са онлайн купувачи, докато през 2018-2019 г. те са били една трета от тази цифра. Голям тласък на електронната търговия у нас е дала Covid пандемията. Това съобщи Жанет Найденова от..

публикувано на 28.03.24 в 23:05

България и Молдова ще разширяват сътрудничеството в селското стопанство

Има огромен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти. Това стана ясно на среща в София на министъра на земеделието и храните Кирил Вътев и вицепремиера и министър на земеделието и..

публикувано на 28.03.24 в 21:57

„OMV Petrom“ поема проучването за газ в българската зона на Черно море

Румънска компания „OMV Petrom“, която е част от австрийската OMV изцяло ще оперира офшорния блок "Хан Аспарух". Дружеството поема досегашното участие в концесията за издирване на газ, държано от френската "TotalEnergies“. Информацията е на „OMV Petrom“,..

публикувано на 27.03.24 в 16:05