Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Газпром променя политиката си за доставки на природен газ за България

Маргрете Вестегер
Снимка: БГНЕС

Една добра новина за България стана акцент през отминаващата седмица. Москва и Брюксел си стиснаха ръцете. Договориха се за коренна промяна на газовата политика на Русия по отношение на някои бивши страни-сателити на СССР, а сега членки на ЕС. Добрата вест беше съобщена от еврокомисаря по политиката в областта на конкуренцията Маргрете Вестегер. Тя уточни, че руският монополист „Газпром“ се е ангажирал да въведе конкурентно ценообразуване на газа за България, Чехия, Естония, Латвия, Литва, Полша, Унгария и Словакия. Не само това. „Газпром“ разрешава също тези страни да могат да реекспортират по свое усмотрение неупотребените количества газ. Списъкът на договореностите е дълъг и все в този дух.

Брюксел беше взел на мушка политиката на „Газпром“ още през 2012 година за нарушения на правилата на конкуренцията. А концернът си даваше сметка, че можеше да бъде глобен в сериозни размери от Европейския антитръстов орган и да изгуби позиции на европейския газов пазар. Стискането на ръце между Москва и Брюксел тушира назряващата схватка.

И така, в изготвения от ЕК доклад се отбелязва, че „Газпром“ е наложил на българския газов пазар териториални ограничения, като в договора задължава „Булгаргаз“ да няма право да пренася свободно руски газ извън българските граници. Сега „Газпром“ премахва тази изрична забрана. По този начин България ще може да осъществи междусистемно свързване с Гърция и да стане пълноценен играч на европейския газов пазар. И още нещо. „Булгаргаз“ вече ще има право да изисква от руския газов гигант предоговаряне на цените в зависимост от промените в пазарната конюнктура в Европа, както и да реекспортира свободните количества синьо гориво. Колкото до сагата с проекта за „Южен поток“, който трябваше да пренася руски газ по дъното на Черно Море директно до България, и който беше прекратен по инициатива на България, „Газпром“ оттегля претенциите си към София за неустойки в размер на няколко десетки милиона долара.

Капитулира ли „Газпром“ пред Брюксел? Този въпрос си задават редица наблюдатели в анализи по медиите. Отговорът е по-скоро „не“. Напротив, от постигнатото споразумение печелят и двете страни. Брюксел прави една сериозна крачка напред в създаването на общ газов пазар в ЕС. А привидният компромис на Москва е определено израз на далновидност. „Газпром“ си дава сметка, че вече е отминало времето на модела на разделение на източноевропейските пазари. Но си дава също и сметка, че при общия газов пазар в ЕС ще има стабилно търсене на синьо гориво и може да играе първостепенна роля като основен доставчик години наред.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

5 блок на АЕЦ

АЯР лицензира ядреното гориво на "Уестингхаус" за АЕЦ "Козлодуй"

Агенцията за ядрено регулиране издаде разрешение на АЕЦ "Козлодуй" за поетапен преход към нов тип ядрено гориво RWFA за V блок, произведено от "Уестингхаус". Процесът по преминаване към новия тип гориво ще продължи четири години. От агенцията..

публикувано на 22.04.24 в 14:30

Служебният премиер приветства Софийската среща на Виенския икономически форум

Ние сме гаранция за стабилност в региона, казва в своето приветствие към "Виенския икономически форум – Софийска среща 2024" служебният премиер Димитър Главчев, предава БТА. Изправени сме пред предизвикателства, които са последици от пандемията и..

публикувано на 22.04.24 в 11:31

София е домакин на срещата на Виенския икономически форум

Световни лидери, бизнес експерти и предприемачи се събират днес в столичната резиденция Бояна, за да обсъдят най-актуалните предизвикателства и възможности пред регионалната и глобалната икономика. Страната ни през тази година е домакин на срещата на..

публикувано на 22.04.24 в 06:00