Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Юнаците” – свидетелства от хилядолетията

БНР Новини
Снимка: Wikipedia

Сред интересните и дълго проучвани през годините обекти в България е селищната могила „Юнаците”, намираща се на 8 километра от град Пазарджик. Първите разкопки там са направени през 1939 година от археолога Васил Миков. Но идва Втората световна война и проучванията са отложени. В крайна сметка, по-късно на това място започват изследвания, които продължават 40 години във времето на археологическите сезони. Всъщност, „Юнаците” са изключително интересни с много дългото обитаване на това място. Ето какво разказва археологът д-р Явор Бояджиев:

СнимкаПоне засега със сигурност началото на живота там е някъде около петхилядната година преди Христа, с най-ранните пластове от каменно-медната епоха. Има девет селища от тази епоха. След това има около хиляда години прекъсване на живота в това място. По-късно наново се заселват представители на раннобронзовата епоха. От нея са проучени 16 селища. После от тракийската епоха имаме поселения, от римската и накрая следва средновековен некропол. Тоест, някъде от 6 хиляди години преди Христа до хиляда и триста-четиристотната година след него, този обект е обитаван и е показал много сериозна стратиграфска поредица от селища, които се развиват. Това е нещо много ценно, защото твърде малко са такива обекти на Стария континент. И те всички са концентрирани, между другото, основно на Балканския полуостров, и то в източната му половина, в която сме ние, където има такава последователност и може да се види постъпателното развитие на културите.

Костени антропоморфни фигури. Късен халколит.Така на „Юнаците” може се да се очертае ходът на цивилизацията през хилядолетията, прекъсването на живота и идването на ново население, което започва да гради своето развитие. Както посочва Явор Бояджиев конкретно за каменно-медната епоха, това е най-големият комплекс от една толкова древна епоха, който е разкриван досега. Той има голямо селище, след това се обособява цитадела – укрепен акропол, който вече го превръща в първообраз на по-късните градове.

СнимкаМежду другото, като площ и като организация, той съответства на това, което в Месопотамия, в шумерската култура, вече се приема за град, и то не от нас, а от изследователи чужденци: американци, руснаци, англичани, французи и т.н.Тоест, по своите характеристики, това е най-ранното селище в Европа, което отговаря на понятието град. И което, между другото, предхожда с около 2 хиляди години подобни селища в Месопотамия, а и в Египет. Ето как ние показваме една много ранна култура, добре развита, за която имаме много доказателства. Това е керамичният материал, който, за съжаление, е много фрагментиран, начупен. Тук нямаме цели съдове. Но това, което намираме, разкрива изключително ниво на изработката и като технология, и като орнаментация, един много висок художествен вкус.

СнимкаЩе добавим, че при разкопките е било намерено златно мънисто – учудващо ранна поява за обработено злато през средния халколит. Според Явор Бояджиев мънистото е от около 4600-ната година преди Христа, може обаче да се окаже, че е още по-ранно. Аз засега казвам най-късната дата, за да сме сигурни, след това да не кажат, че сме се изсилвали – казва той. Окончателен отговор на въпроса могат да дадат допълнителните изследвания. Самото злато няма как да се датира, но евентуално по друг начин - от жилището, в което е намерено, може да се прецизира точната му възраст, отбелязва археологът.

Снимки: Национален археологически институт с музей и Регионален исторически музей Пазарджик




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Харман кая

Древните структури Харман кая и Асара в Източните Родопи "проговарят" с помощта на лидар

За първи път два от най-загадъчните археологически обекти в Източните Родопи бяха подробно проучени от въздуха. Български археолози заснеха скалния комплекс Харман кая до село Биволяне и старинната крепост Асара край Татул с т.нар. лидар...

публикувано на 25.04.24 в 11:45

Д-р Стайко Стайков поставя основите на климатологията в България

След Освобождението през 1878 г. страната ни започва да се развива с темпо, което да уплътни пропуснатото през петвековното отсъствие от историческата карта на света. Млади българи завършват престижни европейски университети и донасят наученото в..

публикувано на 24.04.24 в 06:55

На 22 април започва еврейския празник Песах

След залез слънце (17 ч.) на 22 април започва Песах - един от трите най-големи празници за евреите. Като дата празникът е променлив и настъпва след 14-ия ден от пролетния месец нисан, започващ след пролетното равноденствие при появата на първия сърп..

публикувано на 22.04.24 в 10:56