Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Детският радиохор празнува рождения си ден с концерт в зала „България“

БНР Новини
Снимка: БНР

На 21 март Детският радиохор ще изнесе своя пролетен концерт. Събитието е посветено на петдесет и седмата годишнина от основаването на този прочут състав. Основан през 1961 г. от акад. Христо Недялков, през годините хорът е осъществил турнета в десетки страни на почти всички континенти (изключение прави само Австралия). Носител е на множество високи отличия от престижни конкурси и фестивали. През 2002 г. Европейската федерация на хоровете към Европейския съюз го удостои титлата „Посланик на европейската култура”. Стотици са бившите хористи, избрали да се занимават професионално с музика. Много от тях днес са сред най-известните изпълнители на българската и световната сцена. Не са малко и представителите на други професии – архитекти, лекари, инженери, актьори, преводачи… Все уважавани личности, съхранили и до днес любовта към музиката. Рожденият ден на „хорчето“, както го наричат, винаги е повод за вълнуваща среща на различните поколения.



След като акад. Недялков си отиде от този свят през 2013 г.,, начело на Детския радиохор застана Венеция Караманова. От нея научаваме подробности за програмата и специалните гости:



През 1960 г. основателят на хора маестро Христо Недялков е събрал на първа репетиция децата в новообразувания тогава състав към БНР. Оттогава хорът всяка година отбелязва това вълнуващо събитие, което неизменно се превръща в среща на любителите на хоровото изкуство и почитатели на Детския радиохор. По традиция участват и наши бивши хористи. В концерта на 21 март поканих сопраното Ина Кънчева, която беше наша солистка преди около 15 години, а сега живее в Хановер, следвайки своята успешна солова кариера. Наши специални гости са музикантите от Камерен ансамбъл „Софийски солисти“ с диригент Пламен Джуров. Разделила съм програмата условно на две части. В първата ще изпълним произведения, които са в репертоара ни от десетилетия, за да може нашата публика и порасналите ни възпитаници „да припознаят“ своето време. Във втората част включих съвременни творби, които сравнително отскоро са в нашия репертоар. Имаме и изненада. От няколко години въведохме традиция да изпълняваме произведение, създадено специално за този ден, в който честваме рождението на хора. Тази година представям закачлива виртуозна пиеса на композитора Вячеслав Кушев.









Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Лъжи и истини"… Сленг представя ново видео

SLNG (Сленг) е една от групите, дали облик на съвременната българска музика в началото на новото хилядолетие. След загубата на фронтмена Дими Екимов, Сленг се завърнаха в обновен състав – вече над десет години певец в групата е Владимир Михайлов,..

публикувано на 28.03.24 в 09:45

Споделена обич и нова песен в среща на дует ШИК със софийската публика

Дует ШИК има запазено място в сърцата на почитателите на красивата музика със своите мелодични песни, много от тях превърнали се в хитове. Техен автор е Красимир Гюлмезов – утвърден композитор, аранжор, инструменталист и певец. В дует ШИК гласът му се..

публикувано на 26.03.24 в 07:15
Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски

"От тук до вечността" с Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски

"От тук до вечността" ще ни преведат певицата Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски – пианист, композитор и аранжор. Това ще се случи с помощта на Биг Бенда на БНР с диригент Антони Дончев в концерт на 21 март, от 19 ч. в Първо студио на..

публикувано на 20.03.24 в 11:05