Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Железаров в мащабна изложба – завръщането на таланта

БНР Новини

С мащабна изложба на един от талантливите български художници – Георги Железаров, Софийската градска художествена галерия отбелязва 120-aта му годишнина. Галеристите показват в нея различни по жанр произведения: живописни платна, графика, рисунки, ескизи. Озаглавили са я неслучайно „Между Алжир и София в търсене на светлината”. Младият Железаров мечтаел да опознае Египет…Ето какво разказва Станислава Николова, куратор на експозицията:




АвтопортретЗа съжаление, два пъти опитва, но не успява да получи виза. Затова  пък при втория си опит успява да стигне до Алжир. И там много бързо си намира работа като художник на десени в едно сравнително престижно учреждение. Съумява да припечели добри пари, може спокойно да се издържа. И в същото време, както той се изразява, да се занимава с чисто изкуство. Тоест, в този период от 1926 до 1928 година той успява да израсне много като художник, да рисува наистина пълноценно. Мисля, че това се усеща в творбите му от Алжирския цикъл. Любопитно е да се спомене, че това е първият цикъл в българското изкуство, представящ Северна Африка. Сюжетите и темите в него разказват за тази екзотична страна на Ориента в любопитна и интересна форма за нейния бит и живот. След като се завръща от Алжир през 1928 година, Железаров продължава да твори и то с много силен усет за цвета, за формата. Може ясно да се види в творбите, които са направени непосредствено след неговото пристигане в България как подходът му се променя. Той започва да експериментира в сферата на живописта, да работи повече в нея и през 1941 година успява да организира своята втора самостоятелна изложба, първа за София. Тя има невероятен успех, самият художник дори реализира откупки от Двореца, княгиня Евдокия харесва негова работа. Но някак след 1944 година артистът започва постепенно да се отдръпва от художествения живот. Казвам да се отдръпва от художествения живот, защото той не спира да рисува през целия си творчески път, до смъртта си през 1982-а, той непрекъснато рисува. Но не показва и не продава нещата си.

СнимкаКакви са обичаните от него теми?

Любопитно е, че той се отдава на селския бит. Много често ще видим в творбите му различни трудови тематики. Той обича селото, харесва и животните. В изложбата сме показали не малка част работи, представящи животни, както домашни: овце, кози, свине, така и животни, които той рисува, посещавайки зоопарка. В семейния архив е запазено огромно количество анималистични творби, в които се вижда,че той наистина е изпитвал удоволствие да изследва животните. Голяма част от неговото творчество заемат и цветята.

Впрочем, той рисува цветята живи, не в натюрморти, а в естественото им обитание – сред скалите, в гората, в саксия. И това говори за неговата душевност и за неговата лиричност.

Снимки от изложбата Венета Павлова 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

В Деня на театъра връчват театралните награди ИКАР

В Световния ден на театъра, 27 март, на официална церемония в Народния театър „Иван Вазов“ в София, за 50-и юбилеен път, тази вечер ще бъдат връчени националните награди за сценични изкуства ИКАР. Творците ще получат отличия в 23 категории. Присъждат се и..

публикувано на 27.03.24 в 07:15

Във Варшава представиха документалния филм „Париж на Богдана Карадочева“

Българският документален филм „Париж на Богдана Карадочева“ на режисьорите Ема Константинова и Георги Тошев беше представен във варшавското кино „Муранув“, съобщи БТА. Лентата, създадена през 2014 г., беше показана в рамките на провеждащия се в полската..

публикувано на 26.03.24 в 18:55
Петя Кокудева

Среща с писателката Петя Кокудева по повод Деня на европейските автори

25 март е обявен от Европейската комисия за Ден на европейските автори. Мисията му е да празнува творците на Стария континент и да насърчава интереса към четенето и езиковото многообразие в Европа. Инициативата се провежда в последния понеделник от месец..

публикувано на 25.03.24 в 05:30