Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сънародниците ни в Турция, Гърция и Сърбия гласуват

Снимка: БТА

Българите в чужбина днес упражняват правото си на глас в 371 избирателни секции в 70 държави. Как протича изборният ден в съседните на България страни?

От Турция Нахиде Дениз определя избирателния процес като много натоварен и бавен, поради намаления брой секции и попълването на декларации пред избирателната комисия. Акцентът на Катя Пеева от Гърция е върху рекордния брой секции и открояващата се висока избирателна активност сред младите българи. В Сърбия българите гласуват в четири секции – в посолството в Белград, консулството в Ниш и в културно-информационните центрове в Димитровград и Босилеград. Александър Димитров от гражданското сдружение  „Група на либерални, амбициозни и солидарни“ (ГЛАС) в Босилеград информира, че изборите в града протичат без нарушения. Чуйте кореспонденциите в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

Сърбия е недоволна от препоръката Косово да бъде приета за член на ПАСЕ Комитетът по политически въпроси и демокрация в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа даде положително становище по кандидатурата на Косово за членство в..

публикувано на 29.03.24 в 10:35

Членството на България в НАТО – 20 години по-късно

Днес се навършват точно 20 години от приемането на България за пълноправен член на НАТО. И ако трябваше решението да бъде взето отново днес – 56% от българите биха гласували страната ни да остане член на Алианса, а 28 на сто са на мнение, че трябва да..

публикувано на 29.03.24 в 04:30

Президентът започна срещите с възможните служебни премиери

Президентът Румен Радев започна консултации с кандидатите за служебен премиер. Според конституционните промени от края на 2023 г., държавният глава може да избере служебния премиер от ограничен списък от 10 кандидати. Това са председателят на..

публикувано на 28.03.24 в 17:50