Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световните агенции за изборите у нас

Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Лявото в България ще потърси път за завръщане за сметка на дясноцентристкия бивш премиер Бойко Борисов на днешните парламентарни избори“, пише агенция „Франс прес“, цитирана от БГНЕС. „В третите поредни избори за период от едва четири години, избирателите се насочват и към партийните групи в периферията или пък отказват да гласуват“, пише АФП. Репортерите на агенцията цитират някои български гласоподаватели като 35-годишния ИТ специалист Александър Найденов, който казва: Големите партии са напълно откъснати от всичко, което се случва в България. Това е крайно безотговорно. „Ако Нинова стане министър-председател, това би породило нова перспектива за България, която отдавна ходи на въже между Изтока и Запада, но залита към Москва“, пишат френските репортери. „Борисов също заявява, че иска „по-практични“ отношения с Русия. Същевременно и двамата кандидати настояват, че са ангажирани към ЕС“, четем още в агенцията.

„Ройтерс“ също се спира на фокуса към Русия. „Много българи чувстват силен културен афинитет към руснаците, с които те споделят кирилицата и православното християнство“, пишат от там и дори наричат България „най-верния сателит“ на Кремъл през Студената война. Отчита се също, че страната ни остава популярна туристическа дестинация за руснаците, привлечени от плажовете на Черно море и ниските цени, като освен сме и почти изцяло зависими от руските енергийни доставки.

ДПА отбелязва, че освен ГЕРБ и БСП, други пет формации вероятно ще получат възможността да влязат в Народното събрание. „Очаква се повече от 4 на сто от гласовете са получат крайнодесните патриоти и проевропейските реформатори, които ще заемат ключова роля в 240-членния парламент“, пише агенцията. „Такъв резултат може да усложни изграждането на коалиция и поставянето на политическа стабилност в България“, посочват от ДПА.

„РИА Новости“ отбелязва сходните програми на двете водещи партии, които обаче отказват да се коалират помежду си. Руските журналисти подчертават намерението на Нинова да блокира удължаването на санкциите на ЕС срещу Русия. ГЕРБ пък смята, че „е необходимо да се поддържат отношения с Москва с приоритет върху икономиката, енергетиката, търговията, културното сътрудничество, както и в областта на туризма и образованието.”

Източник: БГНЕС


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България ще участва във възстановяването на енергийната инфраструктура на Украйна

България ще съдейства на Украйна в процеса по възстановяване на енергийната инфраструктура. Това стана ясно на среща на служебния министъра на енергетиката Владимир Малинов с посланичката на Украйна в България Олеся Илашчук. "Задълбочаването на..

публикувано на 24.04.24 в 18:34
Иван Кондов

Иван Кондов става заместник-министър на външните работи

Премиерът Димитър Главчев официално прие и поста министър на външните работи от Стефан Димитров и се срещна с ръководния състав на ведомството. Служебният премиер обяви, че дипломатът от кариерата Иван Кондов става заместник-министър на..

публикувано на 23.04.24 в 16:51

България продължава подкрепата си за евроинтеграцията на Косово

Възможностите за надграждане на двустранните отношения между България и Косово бяха във фокуса на срещата на премиерите  Димитър Главчев и Албин Курти. Събеседниците изразиха удовлетворение от активните политически връзки между двете страни и..

публикувано на 22.04.24 в 15:54