Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виж „Твоят поглед”!

БНР Новини
6
Автор: Мари Аведисян

Изложба с творби на фотографи – любители беше подредена преди дни в градината на клуб „Фотосинтезис” в София. Експозицията е под наслов Виж „Твоят поглед“, както е озаглавен най-масовият конкурс за любителска фотография в страната ни, включва 20 черно-бели и цветни кадри. Конкурсът беше организиран за 4-та поредна година от екипа на „Списание 8” – известно издание с научно-популярна тематика. В продължение на една година в редакцията на списанието са събрани над 2700 снимки на общо 1900 автори.

Автор: Борис ТашковНяма специални условия, които организаторите да изискват от участниците. Допуснатите в конкурса снимки е трябвало да бъдат с добро качество и сюжетът им да впечатлява по-широк кръг публика. Конкретна тема не е поставяна, не е задължително да бъде снимка от пътуване, може да са портрети и абстрактни неща. Повечето фотографи са любители, но има техни кадри, направени с изумително майсторство. Конкурсът е отворен, което го прави много масов и интересен – казва главният редактор на списанието Ганета Сагова. От нея научаваме кой е авторът с най-много отличени творби във фото селекцията:

Автор: Красимир МатаровФаворитът е Красимир Матаров. В един момент се оказа, че сред избраните снимки фигурират не една и две от този автор. Дори ни беше доста трудно да изберем кои от тях да не включим в изложбата. Когато разговарях с него, той сподели, че не е професионален фотограф, а любител. Тогава си дадох сметка какво нещо е хобито и как човек може да се отдаде на своята страст, която да го превърне не просто в професионалист, а в истински артист в своята област. Този човек е като художник във фотографията. Пречупва образите по такъв начин, че в неговите фотографии можеш да видиш различни неща, те те карат да мечтаеш. В тях има фантастика, има макроснимки, направени са с вкус и много фантазия. Например на една от фотографиите има гигантска муха, която ни напомня за произведението на Франц Кафка, но и за образи от фантастиката. Той също снима и природни забележителности. Ние не ограничаваме фотографите, приемаме и концептуална фотография, всичко, което е видяно от хората по нестандартен начин, но достатъчно красиво поднесен, за да стигне до сърцето на публиката. Една от наградите отиде при Десислава Игнатова, която изпрати много красива черно-бяла фотография. На фона на останалите цветни снимки, нейната лично на мен много ми допадна. На нея има къща и високи треви, сред които на воля тича едно прекрасно дете. В конкурса има дори снимки, направени с камерата на телефон. Аз лично не съм привърженик на този род снимане, макар че техниката става все по-добра. Вече всичко е възможно, важното е да не поставяме рамки и ограничения.

Автор: Десислава ИгнатоваМного отговорно нещо е правенето на фотография, то е почти като рисуването на картина, която искаш да подариш на някого – казва Ганета Сагова. Нейното обяснение е, че всеки кадър винаги пречупва вътрешния свят на автора. Затова, човек трябва да бъде много внимателен когато си поставя фотография или картина в къщата. Всичко е заредено с енергия и тя може както да те зареди, така и да ти отнеме силите и доброто настроение.

Автор: Даниел НиколовЧлен на журито за поредна година е Елизабет Илиева, представител на фирма за фотографска техника. Тя също изказва възторг от креативния подход на много от участниците в тазгодишния форум за фотография.

Моята болка е, че има много талантливи хора в България, но сме много малък пазар и оставаме незабелязани. Виждам как колеги от чужбина рекламират творби на свои посланици чрез фотографията. В не редки случаи българските фотографи ги изпреварват осезаемо с идеите и качеството на кадрите си. Независимо с каква техника снимат, те си разбират от работата. Българските фотографи обаче не могат да разчитат на доходи, каквито имат колегите им навън, но пък имат възможност да пътуват извън страната, за да търсят нови обекти за заснемане.

Снимки: Списание 8"




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

В Лондон представят "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов

Книгата "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов ще бъде представена тази вечер от 19.00 ч. в галерия "София" в Българския културен институт в Лондон. Преди повече от 2000 години днешният резерват Сборяново е бил център на мистичните..

публикувано на 25.04.24 в 06:10

Диан Костов показва в Брюксел нови измерения на християнското изкуство

Българският автор Диан Костов преобразява най-голямата базилика в Брюксел с изложбата-инсталация "Кръстопът – цената на избора". 17-метрови сцени от живота на Христос и Св. Богородица, ще са на фасадата на националната базилика „Светото сърце“..

публикувано на 21.04.24 в 07:10

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14