Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Професия „Планински водач”

БНР Новини
Снимка: www.nupv.net

Малкото селце Черни Осъм се намира в подножието на връх Амбарица в Стара планина. Тук общообразователното дело има 137-годишна история. През 2000-та година от основно, местното училище се преобразува в средно общообразователно, с единствената в страната паралелка за планински водачи – професия, която, следва да споменем, е вписана в регистъра на професиите в България. Заслугата за това дело е сбъднатата мечта на дългогодишния директор Минко Занковски, известен наш алпинист, покорил няколко осемхилядника, отдал цялата си енергия и живота си на училището и планината. Ето какво ни разказа Румяна Велешка, директор на това уникално училище, както мнозина го наричат.Снимка




СнимкаВече 17 години ние приемаме и обучаваме ученици по професията „Планински водач“. Демографският срив и при нас оказа влияние, но въпреки всичко успяваме да привлечем младежи от цялата страна. Това е единственото училище в България, предлагащо обучение по тази професия, и всеки постъпил при нас е със специално  отношение към планината и природата. Стараем се и успяваме да обучим и възпитаме едни отговорни деца, които с времето се превръщат в личности с характер. Разчитат на себе си и на човека до тях, успешно водят групи в планината и умеят да поемат отговорности.

В училище „Васил Левски” наред с общообразователните предмети се изучават и дисциплини като ски, алпинизъм, спортно катерене, топография и ориентиране, спелеология и пещерно дело. Повечето учебни часове се провеждат сред природата в учебната база на училището, която се намира под връх Ботев. Именно този модел на обучение прави училището различно и интересно. Учителите се радват на някои от бившите си възпитаници, които се връщат  и работят като техни колеги по специалните предмети. „Много добре познаваме учениците си и всички ние, техните преподаватели, живеем с радостите и проблемите им. Успяваме да покажем, че не сме на различни полюси“, сподели още Румяна Велешка. Преди три години Иван Гешков от с. Рупча, Плевенско, чува за училището от свой приятел…

СнимкаОще от малък обичам природата и реших да уча тук. Училището ни прави по-отговорни, учи ни да работим в екип и да си помагаме. Искам да завърша курс за ски учител. Харесва ми също, че ходихме във Франция по програма „Еразъм”. Катерихме се, но още ни е рано да покоряваме големи върхове, разказва с вълнение младежът.Снимка

СнимкаПреди да посвети  17 години от живота си на преподаването, Иван Мутафов разделя времето си между планината и статива за рисуване. Има десетки национални и международни изложби – живопис и иконопис. Четири пъти е правил трекинг в Непалските Хималаи. Сбъдва голямата си мечта и посещава мистичното кралство Мустанг, разположено на 3500 метра надморска височина в северната част на Непал. На какво учи той младите хора от училището в Черни Осъм?

На първо място ги уча на природознание и родолюбие. Политиката и идеята, която прокарваме, е да научим подрастващото поколение да общува с природата. Индустриализацията, компютъризацията, стоенето с часове пред екраните разболява младежта. Тя трябва още от самото начало на житейския си път да получи някакво направление, как да общува и усеща природата, а това се постига в ранна възраст и в училище като нашето, разказва Иван Мутафов.

СнимкаВ България има бъдеще за развитието на туризма във всичките му форми и е хубаво, че има младежи, които избират да се посветят на професията „Планински водач“.

Снимки: www.nupv.net



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за опасни валежи в 11 области на страната и София

В четвъртък , 25 април, през страната ще премине студен атмосферен фронт. Ще вали и прегърми над цяла България. Има условия за градушки. Минималните температури ще са между 7 и 12°, в София 7°. Максималните температури ще са от 10-13° на запад, до..

публикувано на 24.04.24 в 19:14

България днес - 24 април 2024 г.

За силата да намерим себе си – в България или в чужбина –  говорим в "България днес" на 24 април. За ятото на белите лястовици – млади българи, които намират пристан близо до географския център на страната ни – разказва репортаж от Габрово. Мая Кефалова..

публикувано на 24.04.24 в 19:00

Празничните събития за Деня на храбростта в гарнизоните в страната

Военнослужещи от различни гарнизони на страната ще проведат празнични събития на 25, 26, 29, 30 април и 2 май по повод предстоящия 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия. Гражданите ще могат да се запознаят с техниката и..

публикувано на 24.04.24 в 18:38