Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Раздорите около вота на изселниците в Турция продължават и след изборите

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Предсрочните избори в България вече са история от седмица насам, водят се разговори за съставяне на новото правителство, а споровете около вота на българските изселници в Турция продължават. Отцепилото се от ДПС обединение ДОСТ,  което не успя да влезе в парламента, заяви, че ще заведе дело срещу България в Европейския съд за правата на човека, защото с блокадите си на гранични пунктове с Турция националистически формации попречили на хиляди български изселници в съседната държава да упражнят правото си на глас в България. Правителсвото не отстъпи от тезата, че на границата е имало протестни действия, но не и фактическа блокада, а премиерът Огнян Герджиков защити изискването избирателите саморъчно да попълват декларациите си за гласуване като напомни, че всеки гласоподавател трябва да знае задължително официалния език в България. На това пък лидерът на ДОСТ Лютви Местан отвърна, че ЦИК е извършила престъпление, въвеждайки образователен ценз за писмена грамотност и обвини премиера в мракобесие. По искане на обединението „Протестна мрежа“, а не на ДОСТ, прокуратурата започна предварителна проверка на трима кандидат-депутати заради протестните действия по границата преди изборите. Последваха противоречиви съобщения, че стотици изселници от Кърджалийско са били заблудени, че пътуването им до България заради изборите ще бъде безплатно. Местен сайт и няколко ежедневника писаха, че когато разбрали, че трябва да платят билетите си за връщане до Бурса, Измир и Истанбул, те обвинили обединението ДОСТ, че ги е подвело. ДОСТ отрича да е плащало транспорти разходи на изселниците, но превозваческа фирма обяви писмено, че „процедурите за безплатно пътуване вече са приключили”. По този казус проверка на прокуратурата засега няма и не се знае ще има ли, но в общественото мнение остава натрапчиво усещане, че безплатен транспорт е имало, а следователно е имало и манипулиране или купуване на вот в полза на една партия. Към всичката тази бъркотия се добави и новината, че Дружеството за култура и сътрудничество на българските турци „Бултюрк” в Истанбул възнамерява да поиска от управляващите в Турция да потърсят отговорност от обединението ДОСТ заради провала му на изборите в България. Според председателя на дружеството, „с твърденията, че имат влияние в България и непременно ще влязат в българския парламент, от ДОСТ са излъгали редица турски политици и институции, които директно или индиректно ги подкрепяха”.  Крамоли около вота на изселниците в Турция е имало и преди, но този път те предизвикаха напрежения не само между политическите сили, а и между двете държави, при това в условия на деликатна предизборна ситуация в България и на напрежения около референдума в Турция. В българското общество назрява убеждение, че е нужно по-прецизно законово регламентиране на вота на българите зад граница, защото днешните проблеми утре може да отекнат не само в България и Турция, а да се мултиплицират и в други държави.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България ще участва във възстановяването на енергийната инфраструктура на Украйна

България ще съдейства на Украйна в процеса по възстановяване на енергийната инфраструктура. Това стана ясно на среща на служебния министъра на енергетиката Владимир Малинов с посланичката на Украйна в България Олеся Илашчук. "Задълбочаването на..

публикувано на 24.04.24 в 18:34
Иван Кондов

Иван Кондов става заместник-министър на външните работи

Премиерът Димитър Главчев официално прие и поста министър на външните работи от Стефан Димитров и се срещна с ръководния състав на ведомството. Служебният премиер обяви, че дипломатът от кариерата Иван Кондов става заместник-министър на..

публикувано на 23.04.24 в 16:51

България продължава подкрепата си за евроинтеграцията на Косово

Възможностите за надграждане на двустранните отношения между България и Косово бяха във фокуса на срещата на премиерите  Димитър Главчев и Албин Курти. Събеседниците изразиха удовлетворение от активните политически връзки между двете страни и..

публикувано на 22.04.24 в 15:54