Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дворецът на културата в Перник чества своята 60-годишнина

БНР Новини

С архитектурното си великолепие Дворецът на културата в Перник е един от символите на града. Вече 60 години за перничани това е духовно средище, място, в което общуват с националните и световните културни ценности и традиции. Мнозина са прекрачили прага му, за да влязат в света на музиката, танца, художественото слово, изобразителното изкуство. Изкушените, открили възможността да развиват своя талант, се включват в професионални и самодейни форми на обучение. Оттук тръгва професионалният път на български творци, достигнали в годините световна слава. Дворецът дава сцена на видни музиканти, поети, писатели, художници, интелектуалци.




За миналото и бъдещите инициативи на многобройните художествени състави разказва директорът на Двореца на културата Петьо Фетфов:

Снимка
На 10 февруари 1957 г. Дворецът на културата е открит като сграда. Тя  е уникална, но още по-уникални са съставите в нея. Духовият ни оркестър е създаден през 1902 г. и е престиж за институцията. Участва във всички прояви на града, гостувал е в много европейски страни. Дълги години диригент беше Христо Тонев, а сегашният е Трифон Трифонов.

Снимка
Гордеем се и с камерния оркестър „Орфей“, който обогатява музикалния живот на града ни. Създаден през 1971 г. от Райчо Христов, съставът е изнасял концерти у нас и в Германия, Холандия, Норвегия, Гърция… Традиционните матинета, в които участва, се посещават от постоянна публика, популярен е в цяла България. Третият оркестър, но не и по значимост, е народният, Съставен е от професионални музиканти преди около 60 години.

Снимка
Нашият ансамбъл за народни песни и танци „Граовска младост“ е отличен с много награди: златен диплом от Португалия, грамоти от различни фестивали в Европа, осъществил е турнета в Европа и Северна Америка. Фолклорните състави на Двореца често гостуват на българите, останали за границите на България при „прекрояване“ на политическата карта. Преди по–малко от месец гостувахме на наши сънародници в Звонци – село, населено от българи, останали зад границата след Ньойския договор (1920 г.). Често гостуваме и в Република Македония.

Снимка
Към съставите на Двореца е и камерен хор „Иван Топалов“, създаден през 1987 г., той носи името на първия си диригент. Участва в много концерти, а миналата година осъществи успешно турне в Италия. Имаме още и общинска школа по изкуства. Над 100 деца изучават музикални инструменти – пиано, китара, цигулка и др. Интересът е голям, тъй като Дворецът организира конкурс за изпълнители на класически инструменти. Тази година той се провежда на 28, 29, 30 април. Участват малки изпълнители от цялата страна, имаме гости от съседните – Македония, Сърбия, а миналата година – и от Прибалтийските републики. Традиционно организираме и „Ноемврийски музикални дни“. Миналата година бяха открити с концерт на световно известната пианистка Ива Въгленова. Тя живее в Париж, но е започнала музикалната си дейност в Двореца на културата. Това е едно от имената, донесли международна слава на България. За 60-годишнината дойде от Лондон джаз певицата Маринела Пашова – също свързана с Двореца. Тук е работила популярната народна певица Гуна Иванова, както и един от най-добрите акордеонисти на България – Иван Иванов, Кирчо Методиев – блестящ изпълнител на наши народни песни и много други. На 21 април предстои концерт на духовия оркестър с оперната прима Елена Механджийска. Всички, които се интересуват от нашите програми, могат да се информират от сайта на Двореца.







Снимки: личен архив




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Лондон представят "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов

Книгата "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов ще бъде представена тази вечер от 19.00 ч. в галерия "София" в Българския културен институт в Лондон. Преди повече от 2000 години днешният резерват Сборяново е бил център на мистичните..

публикувано на 25.04.24 в 06:10

Диан Костов показва в Брюксел нови измерения на християнското изкуство

Българският автор Диан Костов преобразява най-голямата базилика в Брюксел с изложбата-инсталация "Кръстопът – цената на избора". 17-метрови сцени от живота на Христос и Св. Богородица, ще са на фасадата на националната базилика „Светото сърце“..

публикувано на 21.04.24 в 07:10

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14