Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рециклирай и спаси планетата

БНР Новини
Снимка: basurama.org

По последни данни на Земята живеят около 7,3 милиарда души. Отпадъците, които изхвърляме, са проблем за планетата, за който все още не се говори достатъчно. През последните години обаче т.нар. зелени инициативи стават все повече. Призивите за опазване на околната среда и по-рационалното използване на водните ресурси стават все по-настойчиви. По покана на фондация Credo Bonumу нас пристигнаха представители на  испанска компания, чиято цел е да покаже, че боклукът може да се рециклира и да участва в създаването на най-различни изкуства. Ето какво разказа Моника Ереро от офиса на компанията в Мадрид.

Basurama е творчески колектив, базиран в Мадрид. Във всеки проект ние участваме заедно с различни хора- местни и доброволци. Basurama означава, че ние обичаме боклука, нo искаме да помислим за количеството, което произвеждаме. Ние винаги казваме, че в нашите проекти всеки има какво да даде от себе си. Всеки трябва да прояви по-добрата си същност. Ако имате проект и хората, които са в екипа ви са подходящите, добре, но ако имате проект, който няма конкретни рамки, всеки може да се присъедини към него и да го обогати.

СнимкаДосега студиото е реализирало над 100 проекта в различни точки на света. В момента водят преговори с училища в Мадрид да им предоставят старите си черни дъски, които вече не използват. От тях те ще направят маси за пинг понг, които ще дарят на учениците, за да играят любимата си игра. В София те ще създадат инсталацията In love we trash.Това е един гигантски балон, създаден от найлонови торбички. Материалът не е избран случайно, тъй като найлонът е удобството, което ни убива. Всяка година се произвеждат над 1 трилион найлонови торбички. За разграждането на една от тях са нужни 100 години. Ако попаднат в моретата и океаните не се разграждат никога, защото там няма светлина и топлина. Около 100 000 е броят на морските животни, които умират всяка година от замърсяването с найлонови торбички. За производството им пък са нужни 16 милиарда литра петрол годишно. Досега инсталацията е показвана в Кейптаун, Мадрид, Банкок, Истанбул, Сао Пауло и Бостън. В София тя ще бъде изградена на Паметника на съветската армия като част от инициативата „Книги за смет“, която започва на 22 април и ще обиколи 10 български града. Всеки, който донесе килограм пластмаса, получава в замяна безплатна книга. По този начин през 2016 година бяха събрани и рециклирани 19 тона пластмаса и бяха раздадени 17 000 нови книги.

Снимки: basurama.org



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В края на седмицата времето остава облачно и дъждовно

В петък , 19 април, минималните температури в страната ще са между 2 и 7°, в София 1°. Облачността ще е значителна, с разкъсвания по поречието на Дунав. По обяд в Рило-Родопската област ще завали. Дъждът до вечерта ще обхване Южна България...

публикувано на 18.04.24 в 20:20

Рисковете за страната идват от образованието, демографията и здравеопазването

10 основни риска пред страната за идната декадапосочва националното експертно проучване, озаглавено "Десет години, десет риска пред България", предава БТА. "Влошаване на системата на образованието“ е водещият риск посочен от допитването...

публикувано на 18.04.24 в 19:50

България днес - 18 април 2024 г.

В „България днес“ на 18 април, Световен ден на радиолюбителите, разговаряме с Виктор Маринов, отдаден на радиото от 1977 г., след това се спираме на конвенционалните форми на журналистиката и въпроса доколко те намират отклик у младата публика в контекста..

публикувано на 18.04.24 в 19:00