Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Митологични пътища в света на малката пластика

БНР Новини
„Водачът”
Снимка: Венета Павлова

Една интересна и изпълнена с послания изложба може да се види в столичната галерия „Нюанс”. Авторът й – доц. Кирил Матеев от Националната художествена академия, я е озаглавил „...по пътя”. В нея е събрал скулптурни  композиции и рисунки. Подчертава, че названието й е случайно съвпадение, макар че самият той харесва романа на Керуак със същото име.„По пътя” е всъщност много удачно название, защото се вижда пътят на творбата от духовния замисъл до пластичната реализация – към всяка скулптурна творба е приложен и нейният графичен проект. Интересно е, че рисунката и пластиката не са съвсем идентични по атмосфера и въздействие, всяка от тях носи и свой „нюанс”. Художникът отбелязва, че неговата изложба е по-скоро ретроспекция на това, което е минал и преживял по житейския си и творчески път досега. През годините е работил върху разнообразни теми и сюжети. Но с усмивка добавя, че най-хубавото му произведение е неговият син.

„Изкушението” и „Съмнението”
Мен винаги ме е интересувал човекът – посочва Кирил Матеев. – Той е бил, общо взето, главно действащо лице в работите ми. Но човешкото тяло и неговата интерпретация не винаги е нужно да се изобрази абсолютно реалистично, защото душата е нещо по-дълбоко от това, което е отвън. И не винаги това, което е отвън, отговаря на това, което е вътре. Та така съм го мислел и така съм работил. Иначе, правил съм всякакви пластики, както и по-абстрактни неща, които са много малко на брой. Просто тогава ми е било нужно да ги създам и затова съм ги и направил. Но, малко или много,  всяка абстрактна пластика пак тръгва от пропорциите и от нещата, които внушава една човешка фигура.

„Грешникът” и „Изборът”
Творбите в изложбата са на библейска тематика, но тя е и донякъде необичайна, с негова интерпретация – лична и понякога странна. Така например художникът разсъждава за греха на Юда. Той е предал Исус, но това предателство е било „писано”, предвидено, за да може Божият син да страда на кръста за изкупление на човешките грехове. Какво влага творецът в извечни теми като изкушението, съмнението, грешника, смисъла на кръста?

„Кръстът” – пластика и ескиз
При кръста съм мислел за това, че въпреки усилията на някой да сплоти хората в една вяра, кръстът може би се явява пак една граница, една гранична среда за обществата в света. И въобще за религията - колко обединява и колко разделя хората. И за още много неща, например съмнението. Ако не се съмняваме, няма да разберем. И какво е истината? Може би точно това съм влагал. И още за късното завръщане към корените и към близките. Ето завръщането на блудния син, обаче дали то не идва малко късно понякога. Аз това специално в личен план го преживях, когато баща ми си отиде от този свят. И тогава разбрах колко неща не съм му казал, и то хубави. И затова в „Завръщането” (една от творбите на изложбата, б.а.) е празен столът, няма го родителя.

„Завръщане”
Какво Кирил Матеев обича да казва на своите студенти?

Най-вече съм им казвал и непрекъснато им повтарям, че човек трябва много да желае нещо, за да го постигне. И че когато жертваш нещо в името на мечтите си, рано или късно това ще ти се отплати. Че който е упорит по тоя път, по който е поел да бъде артист, да бъде художник, рано или късно постига това. Винаги им цитирам една китайска поговорка: когато човек направи от хобито си професия, няма да има нито един работен ден в живота си.

„Напускането” – пластика и ескиз
Защо за артиста е важно в завършената творба да има известна недоизказаност? Ами защото това е като в любовта, казва той. Ако на някого кажеш директно: „Обичам те”, ще бъде скучно. Но ако му го подскажеш и направиш някакъв жест, това ще бъде приказно. И още нещо – Кирил Матеев мечтае да направи поредица от дървени пластики. Но за това – като му дойде времето.

Ще добавим, че негови творби имат всички значими галерии в страната. Произведения на Кирил Матеев имат частни колекции в редица страни.


Снимки от изложбата: Венета Павлова 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25

Българският вируоз Марио Хосен солист ще изпълни импровизации за цигулка в Скопие

Концерт на свещи ще има на 12 април македонският камерен оркестър Профундис със световноизвестния български цигулар Марио Хосен, под диригентството на Гюргица Дашич. Концертът във Филхармонията на Северна Македония се прави със съдействието на Българския..

публикувано на 12.04.24 в 15:37