Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жизнерадостни песни за Лазаровден, Цветница и Великден

| обновено на 18.04.17 в 11:49
Снимка: БГНЕС

Радио България ви предлага всеки месец да гласувате за музика от България. Сред излъчилите победителя чрез жребий ще се разпределят 3 диска в съответния жанр. Гласуването е на редакционния мейл den@bnr.bg. Резултатите се обявяват на 16-о число на месеца (поради съвпадането с Великденските празници, този месец това ще стане на 18).

Лазаровден, Цветница и Великден са три от най-важните пролетни празници в календара на българите. За всеки от тях има свои особенни обичаи.

На Лазаровден това е лазаруването, млади момичета,наречени лазарки, пеят и танцуват за здраве и късмет на хората.Цветница е празник на цветята и пролетта. Върбови клонки, осветени в църквите, се носят вкъщи, за да пазят и прочистват душите и домовете. На Великден се боядисват червени яйца и семейството се събира на голяма трапеза, за да отбележи Възкресението на Спасителят и да си пожелае благоденствие и добруване.

Както винаги, основна съставка на празника за българина е музиката. Народът има песен за всеки момент от живота, включително и за тези три празника. Примерите са много и разнообразни.

Песента „Лазарица” в изпълнение на „Ева квартет” е създадена по мотиви от пирински лазарски песни. Ефектно става звученето й след намесата на френския композитор и продуцент  Ектор Зазу, с който през 2012 г. квартетът издаде албума „Арката”, от който е част и песента „Лазарица”. Изкуството на „Ева квартет” покорява световните сцени вече повече от десет години. Те са едни от най-ярките представителки на съвременното вокално изкуство. Филмова музика, различни етно проекти и колаборации със световно известни музиканти са част от опита и работата на тези прекрасни певици, разнасящи по света колоритния български фолклор.

Друг шедьовър, станал част от репертоара на много хорове и вокални формации, е песента „Позаспа ли Ягодо” - шеговит и приказен разказ за ежедневието на цветя и растения. За първи път тя е изпята от световноизвестното "Трио Българка", съществуващо от 1975 г. Част от него са певиците Янка Рупкина, Ева Георгиева и Стоянка Бонева. Трите дами през годините изпълняват песни, написани от най-големите български композитори и работят с музикаанти като Кейт Буш, Принс, Ерик Клептън, Джордж Харисън, Джеф Бек и други. „Позаспа ли Ягодо” е обработена от композитора Петър Крумов, а в записа от фонда на БНР на триото акомпанира гъдуларят Михаил Маринов.

Стефан Драгостинов е един от новаторите в композирането на хорова музика. Неговата формация "Драгостин фолк" има издадени 11 компактдиска с над 700 минути музика от мащабния проект "Антология на българския музикален фолклор", "Звукови икони на България", музикалните албуми "Рофинка", "Саракина", "Галунка", "Дунавска музика", "Любовна приказка", "Коледна звезда", "Притури се планината", "Милойка", "Слънчова сватба", "Грозданка", "Шинка". Турнета в цял свят, награди от различни музикални форуми, събиране и представяне на уникални примери от българския фолклор са в актива на на групата. „Великден иде” е песен от репертоара на „Драгостин фолк”, а обработката е на самия Стефан Драгостинов.

"Яворова пролет" спечели класацията за миналия месец. Диск с последната продукция на БНР получават Ян Умлауф - Германия, Радхакришна Пилаи - Индия и Aлександър Устинович - Русия


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Любовта" – нов сингъл от група Фанданго

Група Фанданго представя "Любовта" – нов сингъл от наскоро издадения албум "Като птиците". Това е една от последно записаните за албума песни. Автор на музиката и текста е фронтменът на Фанданго – Христо Стефанов, аранжиментът е на цялата група...

публикувано на 19.04.24 в 10:15

Китаристът Ангел Демирев представя авторска музика на концерт в Пловдив

Ангел Демирев е китарист, в чиято музика се вплитат етно мотиви не само от България, не само от Балканите, а от много по-далечни страни и култури. Според него това е въпрос на търсене най-вече на душата, но и въпрос на комуникация с инструмента...

публикувано на 16.04.24 в 10:15
Снимка: facebook.com/FondaciataTheFondation

"Фондацията" с турне в САЩ и Канада

Българите в САЩ и Канада броят с нетърпение дните до турнето там на българската супергрупа "Фондация". Музикантите – Кирил Маричков, Иван Лечев, Дони, Славчо Николов и Венко Поромански, свирят заедно вече 11 години за радост на многобройните..

публикувано на 15.04.24 в 21:10