Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Красотата да погледнеш с музика в очите на децата

Отзвук от Детско-юношеските хорови празници „Добри Войников“

БНР Новини
Изпълнение на кантатата „Синьо небе от мечти“

Преди дни гостите на международния форум се разделиха с Шумен и хор „Бодра песен“ – домакини на Детско-юношеските хорови празници „Добри Войников“. Те са създадени по идея на проф. Венета Вичева – изтъкнат български хоров диригент, основател и дългогодишен ръководител на „Бодра песен“. През 2011 г., две години преди да напусне този свят, проф. Вичева повери „Бодра песен“ на Деница Узунова, която успешно продължава делото ѝ. Хоровите празници се провеждат през две години. Току-що завършилото издание беше посветено на 85-годишнината от рождението на проф. Вичева (която се навърши през 2016 г.) и 45-годишнината от първото провеждане на форума. Участваха състави от Румъния, Унгария, Украйна, както и от различни градове на България. Сред почетните гости беше Жан-Пиер ван Авермает от Белгия, генерален секретар на Европейската федерация на хоровете.

Безспорно най-голямото събитие в рамките на фестивала беше световната премиера на „Синьо небе от мечти“ – кантата, създадена от Амброж Чопи специално за хор „Бодра песен“. Това не е първото произведение, което словенският композитор и диригент пише за шуменския състав. Между този талантлив музикант и малките певци съществува вече 4-годишно приятелство. По собствените му думи, всяко гостуване в България е изключително вдъхновяващо за него.

Хор „Бодра песен“ на сцената
Бях много щастлив да срещна отново Деница и хор „Бодра песен“ миналата година в Балчик (на фестивала „Черноморски звуци“) – разказва Амброж в интервю, направено преди концерта. – Тогава споделихме желанието си да продължим да работим заедно, създавайки кантата за женски гласове и симфоничен оркестър. Исках да е на български език. Поетесата Мария Костадинова ми изпрати своя творба. Помолих я да напише още няколко стихотворения, в които да се разказва за децата, за морето, за небето, за любовта… Кантатата носи много хубави чувства, посветена е на красивото в света, разказва колко е хубаво да погледнеш в очите на децата, да видиш техните усмивки. Хубаво е да открием своите чувства в музиката, която създадох, нашето приятелство, което е безценно, обичта ни един към друг. Много съм развълнуван. Този проект е предизвикателство и за мен, и за хора. Щастлив съм, че Деница, „Бодра песен“ и управата на Шумен създадоха прекрасна атмосфера и направиха възможна световната премиера на кантатата на този фестивал.


Кантатата беше изпълнена на заключителния концерт на фестивала, заедно с Шуменската филхармония, представители на няколко български хорови състава и със специалното участие на един от гостуващите хорове.




С празниците постигнахме това, което си бяхме поставили като цел –
споделя Деница Узунова. – Толкова много деца, над 250 участници, заедно изпълниха нова музика, създадоха нещо красиво. Продължаваме да получаваме благодарности от нашите гости, от публиката. Всички са изключително възхитени от световната премиера на „Синьо небе от мечти“, посветена на 45-годишнината на Хоровите празници в Шумен. Получи се грандиозен концерт, в който участваха и нашите специални гости от хор “Аурина“ от гр. Кечкемет, Унгария. Те получиха подкрепата на посолството на Унгария у нас, на Унгарския културен институт в София и на Българското самоуправление в техния град (родно място на видния унгарски композитор Золтан Кодай). Ласло Дураник диригентът на хор „Аурина“, получи статуетката за диригентско майсторство, която е на името на проф. Вичева. Имахме честта проф. Теодора Павлович да ръководи традиционната творческа среща, събрала колеги от различни градове. Поставиха се въпроси, които касаят интерпретацията на хоровата творба и пресъздаването на текста на различни езици. Интересна беше срещата с композитора Любомир Денев и поетесата Мария Донева, които сътвориха песенен цикъл на хора, който ръководя. Музиката представихме в нашата програма на откриването на фестивала.

Снимки: личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Песента свързва младата Виктория Асенова с автори на хитове в Италия

Когато човек открие таланта в себе си, нищо не е в състояние да го спре да се развива и да върви по пътя на мечтите. Дарба да пее и да се изявява на сцената притежава младата изпълнителка Виктория Асенова. Тя е започнала да се занимава с музика още в..

публикувано на 20.04.24 в 07:05

"Любовта" – нов сингъл от група Фанданго

Група Фанданго представя "Любовта" – нов сингъл от наскоро издадения албум "Като птиците". Това е една от последно записаните за албума песни. Автор на музиката и текста е фронтменът на Фанданго – Христо Стефанов, аранжиментът е на цялата група...

публикувано на 19.04.24 в 10:15

Китаристът Ангел Демирев представя авторска музика на концерт в Пловдив

Ангел Демирев е китарист, в чиято музика се вплитат етно мотиви не само от България, не само от Балканите, а от много по-далечни страни и култури. Според него това е въпрос на търсене най-вече на душата, но и въпрос на комуникация с инструмента...

публикувано на 16.04.24 в 10:15