Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валери Димчев: Откривам нови хоризонти в музиката за тамбура

Снимка: личен архив

Именитият ни музикант е признат виртуоз на тамбурата, изявен композитор и аранжор. Известен е със своето съвременно усещане и прочит на фолклора. Професионализмът му променя представите за техническите възможности на старинния инструмент, а интересните му хрумвания, грабват вниманието. Той владее самобитния стил на пиринската тамбура, но чрез творчеството си навлиза в непозната за нея звукова среда.

Още като студент в Музикалната академия в Пловдив Валери свири в различни формации, прави и първите си композиционни опити. След завръщането си в родния Благоевград работи като учител по музика, редактор в Радио-телевизионния център, основава трио „Валери Димчев“, съчетало тембрите на тамбурата и китарата. Често концертира из Европа по повод различни музикални проекти. Валери Димчев е преподавател в Югозападния университет „Неофит Рилски“.


Наскоро Валери Димчев записа своя проект за тамбура и пиано, за който композиторът разказва. Той споделя и интересни моменти творческата си работа.

При моето поколение се получи така, че рано напреднахме като инструменталисти. Бяхме ученици, може би 10-11 клас в музикалното училище в Широка лъка, когато започнахме да търсим нови предизвикателства. Идва един момент на съзряване на музиканта, когато трябва да намери своя индивидуален стил. Още като ученик започнах да търся себе си, за да постигна още. „Отидох“ до сватбарската музика, до джаза. По това време много харесвах Джон Маклафлин, Пако де Лусия и техните триа, квартети. Това за мен беше един прозорец. Усещах, че тамбурата е малко пренебрегвана, спрямо останалите инструменти, а тя има своята ценност и технически възможности. Опитвах се да разширя възможностите на този инструмент. След толкова години виждам, че младите музиканти вървят в същата посока. Вероятно не съм сбъркал, на прав път съм. За трио „Валери Димчев“ решаваща бе срещата ми с Антон Апостолов. Той беше китаристът в триото. Беше добър в джаза и във фламенкото. Както той научи от мене много за народната музика, на мен ми отвори очите за други стилове и начини на свирене. Издадохме два диска „Българската тамбура“ в Америка и Канада.

За мен беше предизвикателство да създам музика за пиано и тамбура – продължава Валери Димчев. – Бях писал за клавирен инструмент, за народен оркестър, за малки групи, за соло глас, но реших да съчетая соло тамбура с акомпанимент на пиано. В по–късна възраст идва момент, когато е добре да предадеш на другите това, което си постигнал. Реших да издам нотите за тези, които имат желание да свирят в подобен дует Проектът, за който става дума, се нарича „Музика за тамбура“ и е съпроводен от компактдиск. Пиесите са записани с пианистката Милена Томанова. В някои от тях участват Недялко Недялков – кавал и Венцислав Благоев – тромпет. Пиша и музика за документални филми, което за мен е много интересно и през последните години посвещавам част от времето си на това занимание.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Демоничният конник св. Тодор

"В обширен регион в Северна България конникът св. Тодор се възприема като демоничен персонаж. Народните определения за него звучат по следния начин: овампирчен , вкаракончен или таласъмлия светец… Той посещава забранените през този период..

публикувано на 23.03.24 в 04:30

Монография представя традиционната къща на българите в Молдова

В българската библиотека "Христо Ботев" в Кишинев беше представена книгата "Човекът в къщата – къщата в живота на човека. Традиционната къща на българите в Република Молдова като част от културното наследство“. Автор на труда е докторът на..

публикувано на 18.03.24 в 20:18
„Кукерландия 2024“ - Ямбол

Магията на кукерските игри шества в Ямбол

Хиляди хлопки и чанове огласиха Ямбол в 25-ия юбилеен Международен маскараден фестивал „Кукерландия“. Над 2000 хиляди кукери, сурвакари, бабугери, камилари, старци, джамалари и други фолклорни персонажи показват богатството на маскарадната обредност от..

публикувано на 17.03.24 в 15:37