Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Бял заек, червен заек" – спектакълът на спонтанното действие

БНР Новини

Как ви звучи да се играе постановка без режисьор и репетиции? Ако мислите, че е невъзможно – грешите. Ще ви разкажем за моноспектакъла „Бял заек, червен заек“, в който не само публиката, но дори и актьорът няма представа какво ще се случи. Единственото, което издават продуцентите Ева Русева и Моника Ковачева, е, че в постановката няма импровизация и актьорът и публиката са водени единствено от текста. Те трябва да възприемат всичко това като приключение. Относно заглавието, Ева е категорична, че за да разберем смисъла му, трябва да посетим постановката, но най-общо става въпрос за държанието ни в обществото и какъв е пределът на компромисите, които правим, за да сме част от него. Ето какво ни разказа Моника за постановката:

Актьорът излиза на сцената, без да знае нищо за постановката, както не знае и публиката. Така те могат да изживеят една много специална връзка и приключение. Между актьора и публиката се създава изключителна връзка, защото всичко се ръководи от автора. Той я пише в този формат, защото ден с ден не си прилича. Ние не можем да повторим нито днешния, нито вчерашния, нито утрешния. Тя не е точно постановка, а по-скоро социален експеримент, литературно четене.

Идеята за постановката тръгва от Иран. Авторът ѝ Насим Сюлейманпур е иранец, който няма право да напуска страната си, тъй като паспортът му е отнет. Пише я, за да може тя да пътува вместо него.

Моника и Ева са студентки във Великобритания. От около година живеят и учат в Лондон. Казват, че решили да учат там, защото искат да натрупат опит. След това се надяват да се върнат у нас и тук да приложат наученото в развитието на театъра, киното, а и други изкуства.

Спектакълът „Бял заек, червен заек“ ще се играе два пъти през този месец – на 13-и и 18-и с двама различни актьори – Леонид Йовчев и Христо Петков. Домакини са „Нов театър НДК“ и Театрална работилница „Сфумато“. Билетите за първата дата са изчерпани. През юни обаче момичетата планират още поне 10 представления. Актьорите в главната роля винаги ще бъдат различни. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Изнасят на търг картини на Иван Мърквичка и Владимир Димитров-Майстора

Търг, посветен на модерното и поствоенно българско изкуство, включващ селекция от 104 произведения на изкуството, ще се проведе в София на 2 април в Hyatt Regency Sofia, предаде БТА. Сред творбите са знакови творби на Ярослав Вешин и три женски..

публикувано на 29.03.24 в 09:10

В Деня на театъра връчват театралните награди ИКАР

В Световния ден на театъра, 27 март, на официална церемония в Народния театър „Иван Вазов“ в София, за 50-и юбилеен път, тази вечер ще бъдат връчени националните награди за сценични изкуства ИКАР. Творците ще получат отличия в 23 категории. Присъждат се и..

публикувано на 27.03.24 в 07:15

Във Варшава представиха документалния филм „Париж на Богдана Карадочева“

Българският документален филм „Париж на Богдана Карадочева“ на режисьорите Ема Константинова и Георги Тошев беше представен във варшавското кино „Муранув“, съобщи БТА. Лентата, създадена през 2014 г., беше показана в рамките на провеждащия се в полската..

публикувано на 26.03.24 в 18:55