Мариана Кукушева: Рязкото повишение на цената на газа ще има пагубни последици

Мариана Кукушева
Снимка: БГНЕС

Последното драстично повишение с 30% на цената на природния газ ще се отрази пагубно върху българските производители. Това заяви за Радио България председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите, Мариана Кукушева. В последните 10-12 години тенденцията на българските преработватели беше да се газифицират,а и немалка част от тях започнаха да използват превозни средства с газови двигатели. Например ако до сега разходът за газ на дадена газифицирана фирма е бил 50000 евро за месец, след 30%-то увеличение тя трябва да плаща 65000 евро. Това значи, че работодателят трябва да свие разходите за работна заплата, да намали броя на заетите и по никакъв начин да не си позволява да стимулира работещите с по-високо заплащане, каза Мариана Кукушева и допълни:

Като прибавите разходите за логистиката, размерът на разходите става още по-голям. С това ние производителите не само не ставаме по-конкурентоспособни, а напротив – започваме да вървим към фалит, към закриване на работни места и към преминаване в сивия сектор. Към момента суровината е с повишена цена. Успоредно с това, обаче на пазара съществува една голяма търговска верига, която покачи цената на хляба и на козунаците към крайния клиент. В същото време тази верига не позволява на доставчика да промени своята доставна цена в рамките на 1 година. Тоест ние сме задължени да доставяме под себестойност, за да изпълним по договор изискванията на тази търговска верига. Това ще предизвика ефектът на доминото, защото след Великден ще се окаже че има много неразплатени суми към поддоставчиците на суровини. На среща с колеги изчислихме, че са застрашени около 10 000 работни места в преработвателната и селскостопанската промишленост.

Според Мариана Кукушева рязкото повишение на цената на газа е решение на една държавна комисия, КЕВР, чиито членове и председател не спазват методиката за изменение и приемане на нови цени на енергоизточниците:

Тази комисия си позволява да защитава лобистки интереси, защото се оказва, че в последните години колкото повече се покачват цените у нас, толкова повече се увеличава задлъжнялостта на всички държавни дружества, в това число на Булгаргаз, на топлофикации и водни дружества. Налагането на монополни цени от една комисия сваля икономическия индекс на страната и прави ситуацията несигурна и непредсказуема. Бизнесът не иска само пари, а предсказуемост и вярна посока на развитие.

Мариана Кукушева не можа да се ангажира в какви размери ще е повишението на цената на крайния продукт. Средата е толкова конкурентна, че трудно би понесла нова цена, прогнозира тя и допълва:

Очаквам новият парламент и правителство да обърнат специално внимание на начина, по който работи КЕВР. Очаквам, че съдът ще приеме възраженията на всички, които протестират от това необосновано високо повишение на цената на газа с 30 процента. Очаквам да се включат социалните партньори, чиято задача е да се грижат за работните места. В същото време очаквам мерките спрямо сивата икономика и нелоялните търговски практики да станат драстични. Недопустимо е в навечерието на нашето председателство на ЕС, когато един от приоритетите ще е повишаване на ръста на доходите, да има 50% сива икономика в страната.

Същевременно „Булгаргаз“ публикува съобщение за движението на цените на газа в страната през последните години. От справката се вижда, че през 2015 и 2016 г. утвърдените от регулатора и прилагани от „Булгаргаз“ цени на газа са намалели общо с над 52%. От „Булгаргаз“ поясняват, че повишението на цената за второто тримесечие на 2017 е щяла да бъде много по-малка, „ако от 1 Януари 2017 КЕВР беше одобрила заявеното от компанията поскъпване с 13.53%, вместо с 5%“. Междувременно НСИ предостави справка на Радио България за движението на цената на масовия хляб през 2015, 2016 и първите месеци на 2017. През 2015 средната продажна цена на килограм бял хляб възлиза на 1.33 лева, средната цена на килограм „Добруджа“ е бил 1.27 лева, а типовият хляб се е продавал средно за 1.44 лева. През 2016 цената на килограм бял хляб бележи слабо понижение до 1.31 лева, хляб „Добруджа“ запазва цената от 1.27 лева, а типовият хляб се е продавал средно с 6 стотинки по-евтино на цена 1.38 лева. През първите 2 месеца на 2017 цената на килограм бял хляб остава непроменена 1.31 лева, докато тип „Добруджа“ и типовият хляб поевтиняват средно с по 1 стотинка на килограм.


print Отпечатай
Още от рубриката

Съдът сваля минималната работна заплата, правителството я вдига

Върховният административен съд (ВАС) отмени постановлението на Министерския съвет, с което формално бе фиксирана минимална работна заплата (МРЗ) от 230 евро, считано от 1 януари 2017 г. До този момент тя беше 210 евро. Решението на съда не е окончателно..

публикувано на 21.05.17 в 09:00

БHБ вeчe щe мoжe дa пeчaта eвpo бaнĸнoти

Смесената фирма Oberthur Fiduciaire АД на Българската народна банка с френската компания Oberthur Fiduciaire SAS получи от Европейската централна банка разрешението да печата банкноти евро. Това не означава, че от утре машините на супермодерната..

публикувано на 18.05.17 в 11:49

Десислава Николова: Увеличените публични разходи са заплаха за бюджета в дългосрочен план

Новото българско правителство направи заявка за увеличение на редица разходикато минималните пенсии, минимална работна заплата и учителските заплати. Други публични разходи, сред които и тези за отбрана, също са на път да нараснат. Голямата разлика..

публикувано на 16.05.17 в 12:15