Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рок китаристът Ники Томов за пътя си на музикант и за своя нов албум All we need is tomorrow

Снимка: личен архив

През месец април рок китаристът Ники Томов издаде първия си солов албум с име All we need is tomorrow. Името на музиканта е добре познато още от края на 80-те години на м.в., а причината е група „Дисонанс”. Освен китарист той е и един от нейните основатели. Ето какво споделя за времето, в което прави първите си стъпки в рок музиката с тази формация:

Приятно ми става, като говорим за „Дисонанс, тъй като не сме малко музикантите, свирили в нея през годините. Ще припомня тези, които бяхме основното ядро на формацията – Ники Донков – китара, Антон Славчев – баскитара, Георги Костадинов – ударни, Явор Минчев – пиано, Борислав Христов – вокал. Ние се събрахме заедно още от училище. Тогава решихме да се казваме „Дисонанс“ – да има дистанция от всичко, което съществуваше тогава около нас. Винаги сме се стремили да звучим по различен начин от масовата музика. Аз и до ден-днешен продължавам да търся новото и различното от общоприетото. Свободата за един музикант да експериментира в различни жанрове е незаменима. Не обичам рамките и нормите, когато свиря или пиша музика. Създадохме „Дисонанс през 1985 г. и се разделихме 1997 г. За този 12-годишен период направихме два албума – първият излезе през 1992 г., а вторият три години по-късно, но той така и не се появи на пазара, по независещи от нас причини.

След разпадането на „Дисонанс” Ники Томов събира други музиканти в "Дисонанс" 2, но новата формация просъществува едва три години. Въпреки краткото време, тя печели втора награда на последното издание на конкурса за българска песен „Златният Орфей” през 1999-а. Година по-късно се появява нова версия на първоначалния „Дисонанс“ под името „Ново 20”, с част от старите музиканти. Ето какво споделя китаристът за тази група:

В  „Ново 20към мен се присъединиха отново китаристът Ники Донков и басистът Антон Славчев. Името на тази група дойде от 20-годишния барабанист Кирил Петров, много талантливо младо момче. Все се смеехме „…и какво сега, ново 20 и така останахме като „Ново 20. В случая идеята ни беше за проект, а не банда, която да се развие във времето. Така заедно създадохме няколко песни. „Нощ и ден е последната от съвместната ни работа. Записана е през пролетта на 2000 година.

Повече от 25 години работя по студиа, но не съм имал желание сам да се занимавам със звукозаписна дейност – продължава своя разказ Ники Томов. – Що се отнася до писането на песни, отдавна се занимавам с това, но сега събрах всичко. Преди време реших да се посветя на звукозаписните програми и си направих домашно студио. Албумът All we need is tomorrow е за мен един реверанс към това, което съм научил през годините. Той отразява моите чувства и усещания за музиката. В проекта съм включил 14 песни, които са разностилни – използвал съм фънк, рок, етно елементи. Има три инструментала – единият е от времето на „Дисонанс – казва се „Рок хоро. Всички песни са на английски, с изключение на „Нощ и ден.  Четири текста са написани от Милена Чорилкова, останалите са мои. Тя ми беше дала готови нейни стихове и по тях написах музиката. В две от песните – I am Here и в „Нощ и ден” съм поканил мои колеги от „Дисонанс 2 и от „Ново 20.

Соловият албум на рок китариста Ники Томов може да се намери по книжарниците, като музикантът има намерение да го предлага и online.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Вокална студия "Дъга" празнува 30 години с концерт

Вокална студия "Дъга" ще изнесе празничен концерт на 30 март  (в Joy Station, Студентски град), посветен на три кръгли годишнини – 30 години от създаването на формацията, 40 години творческа дейност на Снежана Полихронова – Кърнолски и 50 години Дом..

публикувано на 29.03.24 в 10:15

"Лъжи и истини"… Сленг представя ново видео

SLNG (Сленг) е една от групите, дали облик на съвременната българска музика в началото на новото хилядолетие. След загубата на фронтмена Дими Екимов, Сленг се завърнаха в обновен състав – вече над десет години певец в групата е Владимир Михайлов,..

публикувано на 28.03.24 в 09:45

Споделена обич и нова песен в среща на дует ШИК със софийската публика

Дует ШИК има запазено място в сърцата на почитателите на красивата музика със своите мелодични песни, много от тях превърнали се в хитове. Техен автор е Красимир Гюлмезов – утвърден композитор, аранжор, инструменталист и певец. В дует ШИК гласът му се..

публикувано на 26.03.24 в 07:15