Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очакванията за ново правителство се пренесоха към началото на май

БНР Новини
Въпреки очакванията на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за съставяне на правителство до края на април, то ще стане факт в началото на май, тъй като бъдещите коалиционни партньори трябва да уточнят още немалко въпроси.
Снимка: БГНЕС

Новоизбраното 44 Народно събрание на България ще проведе първото си заседание утре – 19 април. След конституирането на законодателния орган негова основна задача е да одобри новото правителство на страната. По време на Великденските празници от партия ГЕРБ, която преговаря с националистическата коалиция „Обединени патриоти“ за съставяне на коалиционно правителство прогнозираха, че кабинетът вероятно ще бъде сформиран в първите дни на идния месец, след 4 май. Доскоро лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов допускаше, че ще има ново правителство до края на април. Преместването на очакванията със седмица по-късно подсказва, че за сформирането на кабинета остава да се свършат още доста неща.

Управленската програма, която преговарящите подписаха миналата седмица, трябва да бъде разширена от сегашните си 21 на около 200 страници. Не става въпрос за предоговаряне, а за уточняване на детайли, но и те изискват много усилия. Сама по себе си обаче управленската програма няма стойност без сключване на коалиционно споразумение, което по настояване на ГЕРБ ще е за пълен мандат от четири години. Преговорите за такова споразумение трябва да започнат тази седмица и очакванията са да приключат бързо. Пак по настояване на партия ГЕРБ, документът трябва да бъде подписан от нейния лидер Бойко Борисов и от лидерите на трите формации, съставящи коалицията „Обединени патриоти“ – Валери Симеонов (НФСБ), Волен Сидеров  („Атака”) и Красимир Каракачанов (ВМРО). Настояването на ГЕРБ не е никак формално, а подчинено на идеята да се избегнат ситуации, белязали негативно предишното коалиционно управление, при което не всички съставни части на Реформаторския блок се придържаха към коалиционното споразумение и на моменти действаха дори като опозиция. От друга страна, по настояване на Обединените патриоти, в коалиционното споразумение ще трябва да бъде изрично записано, че по всички важни теми на управлението ежеседмично ще заседава председателски съвет на коалицията. Очевидно така националистите искат да се предпазят от едностранни решения на по-големия си коалиционен партньор.

Разпределението на министерските постове и вицепремиерите ще бъде подробно разписано в коалиционното споразумение и към настоящия момент е ясно само, че премиер на кабинета ще е лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Според повечето наблюдатели, основните договорки за съставянето на кабинета „Борисов 3“ вече са постигнати с подписаната програма за управление и оттук нататък не може да се очакват съществени изненади. Няма и индикации, че може да се сбъднат и предричаните проблеми на ГЕРБ в Европа заради коалирането й с националистически формации. В изпълнителната власт в България отново ще доминира една добре познатата на Европа дясно консервативна партия, но съюзена този път с коалиционен партньор, който не е от Европейската народна партия.

Последната разлика не е определяща за успеха или неуспеха на управлението, защото, както се видя при предишното управление на Борисов, фактът, че и двамата коалиционни партньори принадлежаха към семейството на Европейската народна партия, не предотврати техния провал.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ремонт на служебния кабинет предлага премиерът Димитър Главчев

Броени дни след полагането на клетва на министрите от служебния кабинет, премиерът Димитър Главчев предложи персонални промени в състава на Министерския съвет. Първата се отнася до Министерството на външните работи. Мотивирано с нуждата от..

публикувано на 16.04.24 в 16:45

Антъни Блинкен: Съюзниците в Черно море могат да разчитат на САЩ

Инвестицията в сигурността на Черно море ще гарантира мира и свободата в регионален план и Европа. България подкрепя мирната формула на украинския президент Володимир Зеленески и ще участва в мирната конференция на високо равнище за Украйна в през..

публикувано на 15.04.24 в 11:52

България и Украйна домакинстват конференция, посветена на сигурността в Черно море

България и Украйна ще бъдат съвместен домакин на Втората конференция, посветена на сигурността в Черно море, в рамките на Международната Кримска платформа. Форумът е организиран от българските и от украинските министерства на външните работи и на..

публикувано на 15.04.24 в 06:00