Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Братя Владигерови представят новия си албум The Rag Waltz Time

Снимка: wladigeroff.com

Днес започва българското турне на Александър и Константин Владигерови, които представят музиката от своя нов албум The Rag Waltz Time. Първата среща с публиката е в Стара Загора, в уютната зала на Регионална библиотека „Захарий Княжески“, следват концерти в Шумен и Пловдив, последният е в Sofia Live Club на 23 април.

Работата върху новата програма е започнала в началото на 2016 г. Записите са правени и в София, и във Виена, където близнаците живеят от десетилетия. Заглавието на албума дава една от пиесите в него. The Rag Waltz Time е игра на думи – отражение на музикалната игра между рагтайм и валс в композицията на Константин.

Когато се появи някоя идея, с всяка репетиция, с всеки концерт ние я обогатяваме и развиваме, докато решим, че е време да бъде записана – разказва той. – В този албум участват общо 19 музиканти. Освен обичайните ни партньори, има колеги, с които почти не сме работили и във Виена, и в София. Например с кавалджията Недялко Недялков за първи път записваме. Също и с тубиста от Ню Йорк Джонатан Сас, който свири в една от пиесите. Поканихме и барабаниста Макс Мон и басиста Навид Джавади, с които също не бяхме записвали. Държа да спомена нашия скъп приятел – саксофониста  Христо Големинов, внук на Марин Големинов, много талантлив млад музикант. Той живее в Португалия, но имахме концерти в България миналата година. С него записахме първата композиция в албума. От известно време работим с един певец, акордеонист и мултиинструменталист от Сърбия – Божидар Раденкович. Той участва в пиесата Balkan Swiss Twist. Сред обичайните музиканти не мога да не спомена Стоян Янкулов, Владимир Кърпаров и Линда Манчева на виолончело, както и Димитър Карамитев – кавал.

Нека припомним, че тромпетистът Александър и пианистът Константин са внуци на големия български композитор Панчо Владигеров и синове на Александър Владигеров – диригент, композитор, пианист.

Имаме щастието да се радваме на обичта на семейството си – казва Александър. – Те ни възпитаваха по този начин, изградиха светогледа ни чрез музиката. Това наистина е дар от Бога и от тях. Нашият дядо винаги е свързвал западноевропейските изразни средства с българските ритми и мелодии. Освен това има много произведения, които носят джазов характер. Нашата идея е да запишем наши аранжименти на негови пиеси, в които има такъв заряд и такава хармонична линия. В настоящия албум включихме неговото „Господско хоро“, писано през 1932 г., когато Панчо Владигеров се завръща в България и го включва в своя опус „Български песни и танци“. Освен „Господско хоро“ записахме и една негова ръченица, но в трио с нашата сестра Екатерина. Това е друг наш проект. Репертоарът на нашето трио може да бъде наречен „непознатият Владигеров“. Изпълняваме неща, които Панчо Владигеров е писал главно за Deutsches Theater в Берлин, като театрална музика за постановките на Макс Райнхарт. Оттам започваме, дали ще направим нещо по-голямо е въпрос на време и вдъхновение. Творчеството на Панчо Владигеров е такъв голям извор на идеи и музика… Аранжиментът, който Коси направи на „Господско хоро“ нарекохме Grande Danse En Rond. Надявам се слушателите да харесат тази идея.









Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Любовта" – нов сингъл от група Фанданго

Група Фанданго представя "Любовта" – нов сингъл от наскоро издадения албум "Като птиците". Това е една от последно записаните за албума песни. Автор на музиката и текста е фронтменът на Фанданго – Христо Стефанов, аранжиментът е на цялата група...

публикувано на 19.04.24 в 10:15

Китаристът Ангел Демирев представя авторска музика на концерт в Пловдив

Ангел Демирев е китарист, в чиято музика се вплитат етно мотиви не само от България, не само от Балканите, а от много по-далечни страни и култури. Според него това е въпрос на търсене най-вече на душата, но и въпрос на комуникация с инструмента...

публикувано на 16.04.24 в 10:15
Снимка: facebook.com/FondaciataTheFondation

"Фондацията" с турне в САЩ и Канада

Българите в САЩ и Канада броят с нетърпение дните до турнето там на българската супергрупа "Фондация". Музикантите – Кирил Маричков, Иван Лечев, Дони, Славчо Николов и Венко Поромански, свирят заедно вече 11 години за радост на многобройните..

публикувано на 15.04.24 в 21:10