Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Станаха известни победителите в „Музикант на годината – 2016“

БНР Новини

На специална церемония-концерт в столичната зала „България“ бяха връчени наградите „Музикант на годината – 2016“. Те се определят чрез класация, организирана от предаването „Алегро виваче“ – програма „Хоризонт“ на БНР. Това е 26-ото издание на „Музикант на годината“. Слушателите гласуваха за номинации в пет категории.

Снимка
За „Ансамбъл на годината“ беше избран Детският радиохор с диригент Венеция Караманова. Те изпълниха няколко песни, включени в репертоара на хора през последните години.

Снимка
15-годишната цигуларка Кристина Георгиева получи приза в категория „Млад музикант на годината“, а оперната певица Людмила Михайлова – за активна творческа дейност. Наградата „Юбилей“ беше връчена на композитора Петър Льондев, чиято 80-годишнина отбелязахме през 2016 г.

За първи път беше присъдена награда на името на Олга Камбурова – дългогодишен водещ на предаването „Алегро виваче“ и учредител на „Музикант на годината“. Наградата „Олга Камбурова“ е в подкрепа на младите таланти, а първият ѝ носител е китаристът Георги Димитров. През следващите месеци той ще направи студиен запис в БНР.

Снимка
Младият китарист получи и друга прекрасна възможност – на празничния концерт той свири заедно с Камерен ансамбъл „Софийски солисти“ с диригент проф. Пламен Джуров. В категория „Музикален проект на годината“ спечели „Танго“ на дуото Веско Ешкенази и Людмил Ангелов, които изпълниха няколко пиеси от новия си албум.

Снимка
Престижната награда „Музикант на годината – 2016“ отиде при Националния филхармоничен хор „Светослав Обретенов“ с диригент Славил Димитров. Създаден през ноември 1944 г., хорът носи името на своя основател и пръв диригент. През 1981 г. става част от състава на Софийската филхармония. През последните две години диригент е Славил Димитров, под чието ръководство Националният филхармоничен хор осъществи редица проекти.




Снимки:  БТА





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Лъжи и истини"… Сленг представя ново видео

SLNG (Сленг) е една от групите, дали облик на съвременната българска музика в началото на новото хилядолетие. След загубата на фронтмена Дими Екимов, Сленг се завърнаха в обновен състав – вече над десет години певец в групата е Владимир Михайлов,..

публикувано на 28.03.24 в 09:45

Споделена обич и нова песен в среща на дует ШИК със софийската публика

Дует ШИК има запазено място в сърцата на почитателите на красивата музика със своите мелодични песни, много от тях превърнали се в хитове. Техен автор е Красимир Гюлмезов – утвърден композитор, аранжор, инструменталист и певец. В дует ШИК гласът му се..

публикувано на 26.03.24 в 07:15
Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски

"От тук до вечността" с Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски

"От тук до вечността" ще ни преведат певицата Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски – пианист, композитор и аранжор. Това ще се случи с помощта на Биг Бенда на БНР с диригент Антони Дончев в концерт на 21 март, от 19 ч. в Първо студио на..

публикувано на 20.03.24 в 11:05