Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дамска камерна формация „Te Deum Аdoramus“ – 20 години на сцена

БНР Новини
Снимка: личен архив

На 22 април, с концерт в Аулата на СУ „Св. Климент Охридски“ в София, дамската камерна хорова формация „Te Deum Adoramus“ ще отбележи 20 години от своето създаване. Дългогодишен корепетитор на Детския радиохор, след напускането на тази длъжност Теодора Димитрова сбъдва една своя мечта. Пианист и диригент, тя събира порасналите вече момичета от световно признатия български радио хор в своя формация. Така вече 20 години заедно изграждат интересен, но труден за изпълнение репертоар. С гласове и с талант те умеят да печелят сърцата и на публиката, и на критиците навсякъде по света. Конкурси, фестивали, записи – това е само част от живота на момичетата от „Te Deum Adoramus“. Под диригентската палка на Теодора Димитрова този дълъг период е минал неусетно и за нея, и за тях. Кое е най-важното, което се е случило за това време, разказва диригентката:




По принцип всичко, което се е случило за тези 20 години, е важно. Но конкурсите бих сложила на преден план, тъй като те изграждат характера на колектива, важни са за повишаване нивото на хора, за популярността му. При явяване на такива музикални състезания човек си „сверява часовника”. На конкурси всеки се стреми да покаже най-доброто от  това, което е направил. Затова и най-интересните неща се виждат точно на такива места. Хоровото изкуство и в Европа, и в Америка, и в Далечния Изток не спира да се развива, и точно конкурсите са местата, на които това може да се види. Друго много важно за този период е репертоарът ни – много голям, разностилен и интересен. Изпълняваме съвременна музика като има пиеси, специално написани и посветени на нашия състав. Една такава композиция ще изпълним на концерта ни на 22 април в Аулата на СУ „Св. Климент Охридски“ от 18.00 часа. Тя е написана от ирландския композитор Стивън Гарднър, казва се „Невинни“ и е по стихове на Аксиния Михайлова, в превод на английски. Пиесата е композирана от него специално за 20 годишнината ни. Той също ще присъства на концерта ни. През годините имахме много ползотворно сътрудничество с акад. Николай Кауфман. Много негови песни изпълнихме във времето, издадохме и диск с творби, написани от него. Посветихме на творчеството му концерти по повод 80-ата и 90-ата годишнина на композитора. Имаме хубава професионална връзка с холандски хорови състави, които имат афинитет към нашия фолклор. Правили сме проект с поп и джаз музика, отделно имаме издаден диск с ортодоксални творби. Да не забравяме и песните от Добри Христов. Така че, всеки един запис, концерт, конкурс или участие на фестивал за нас си тежи на мястото и бележи развитието на камерната дамска формация.



Какво ще чуе публиката на 22 април в Аулата на СУ „Св. Климент Охридски“ от 18.00 часа, споделя отново Теодора Димитрова.  

За този концерт се спряхме на емблематични за състава ни творби. Освен пиесата „Невинни“, за която споменах, има още две премиерни пиеси. Но като цяло в програмата съм включила знакови за хора композиции, сред които са Adoramus te Christeна Орландо ди Ласо,Laulusild“ на Вельо Тормис, Miserere на Ева Угалд, „Нине отпущаешина Добри Христов, „Молитва” на Георги Попов, „Пицикати“ на Александър Танев, „Есенен път“ на Иван Спасов, „Черешо льо“ на Николай Кауфман – все любими за нас произведения. Затова и сега ще ги изпълним.

Сборен албум с еврейски песни на Николай Кауфман е последният записан проект на Te Deum Adoramus. Предстоят записи и в БНР. А през есента на 2017-а дамската хорова формация ще има изяви отново в Европа.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Лъжи и истини"… Сленг представя ново видео

SLNG (Сленг) е една от групите, дали облик на съвременната българска музика в началото на новото хилядолетие. След загубата на фронтмена Дими Екимов, Сленг се завърнаха в обновен състав – вече над десет години певец в групата е Владимир Михайлов,..

публикувано на 28.03.24 в 09:45

Споделена обич и нова песен в среща на дует ШИК със софийската публика

Дует ШИК има запазено място в сърцата на почитателите на красивата музика със своите мелодични песни, много от тях превърнали се в хитове. Техен автор е Красимир Гюлмезов – утвърден композитор, аранжор, инструменталист и певец. В дует ШИК гласът му се..

публикувано на 26.03.24 в 07:15
Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски

"От тук до вечността" с Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски

"От тук до вечността" ще ни преведат певицата Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски – пианист, композитор и аранжор. Това ще се случи с помощта на Биг Бенда на БНР с диригент Антони Дончев в концерт на 21 март, от 19 ч. в Първо студио на..

публикувано на 20.03.24 в 11:05