Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Модерно улично изкуство ОЧОвечава градската среда

БНР Новини

Ако докато се разхождате из града забележите, че някой капчук или някоя плочка ви гледат, не се стряскайте, а се усмихнете. Приемете с радост, че сте станали жертва на Еyebombing и продължете деня си с весело настроение. Лепенето на пластмасови очички върху елементи от градската среда или Еyebombing, е нов вид изкуство, който завладява улиците и сърцата на хората. Ваню Кръстев е българинът, който винаги е въоръжен с пластмасови очички в джоба си и само чака нещо да го вдъхнови. Той има опит като журналист в сферата на информационните технологии, а в момента работи като видео монтажист. Фотографията и писането на художествени текстове пък са неговите хобита. Еyebombing-ът също.

СнимкаКак се разпалва страстта му?

Запалих се преди около 2 години – разказва Ваню. – Тогава попаднах на инициативата на двама датчани, които бяха решили да оспорят контурите на обектите около себе си като залепят малки пластмасови очички със зеници, за да ги ОЧОвечат. Искаха да пресъздадат изображение, емоция, характер. Идеята е хората, които минават покрай този Еyebombing, да се усмихват. Попаднаха ми пластмасови очички и започнах да лепя и аз. Хареса ми и реших често да правя Еyebombing и да го споделя с хората около себе си. Тъй като живея и работя в София, най-вече в София използвам очичките, но където и да пътувам, винаги съм зареден с тях.

СнимкаКакви са емоциите, които влага в своето улично изкуство?

Емоция, която, ако някой забързан и умислен човек успее да забележи, да се усмихне поне малко. Напоследък хората нямат смисъл за живеене, нямат причина. Толкова бързо живеем, че ако докато вървим устремени нанякъде успеем да забележим такива очички, значи не сме толкова зле и все още умеем да хващаме дребни моменти от околната среда. Мисля, че сме ужасно забързани, ужасно изнервени, движим се в света с отрицателна нагласа, а не с положителна. Идеята ми е, ако е възможно, повече хора да се включат в тази форма на улично изкуство, да станем нещо като общност и да споделяме повече идеи.

СнимкаСнимки с изкуството на Ваню, публикувани в един от най-големите чуждестранни уебсайтове за забавни снимки, предизвикаха възторг от хората в социалните мрежи. До момента публикацията е посетена от над 29 хиляди души от цял свят, а коментарите са изключително позитивни.

Ето какво пожелава Ваню на хората, които искат да последват неговия път в уличното Еyebombing изкуство:

Идеята е хората да се забавляват, да търсят формите и да развиват асоциативно мислене. Ако имат потребност за творчество, съветвам ги да я отглеждат, да се грижат за нея. Тогава тя ще нараства и ще им дава вътрешно удовлетворение. И един съвет: Не лепете очички там, където вече има очички.

Снимки: личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Български килими във Париж – културна дипломация в действие /Снимки/

Културният институт на България в Париж грее в цветове. За първи път автентични български килими от 19-и и 20-и век са представени във френската столица. Колоритната експозицията в галерията на БКИ е озаглавена "История в цветове. 350..

публикувано на 19.04.24 в 16:36

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25