Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВФ повиши очакванията си за българската икономика

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Тази седмица Международният валутен фонд (МВФ) публикува доклад за световните икономически перспективи. За България авторите на документа прогнозират, че през 2017 г. брутният вътрешен продукт (БВП) ще се увеличи с 2.9%, а през следващата ще се забави до 2.7%. Спрямо предходния доклад на МВФ от есента на миналата година има повишение от 0.1 процентни пункта. Вестник „Капитал“ коментира, че подобрението най-вероятно се дължи на по-добро от очакваното представяне на българската икономика през 2016 г. в сравнение с прогнозата на фонда.

В началото на този месец и Министерството на финансите на България ревизира нагоре очакванията си за развитието на националната икономиката през 2017-та, като повиши с 1 процентен пункт есенната си прогноза и предвиди 3% ръст на БВП. „Капитал“ обаче отбелязва, че най-оптимистичната прогноза си остава тази на Уникредит Булбанк, която беше публикувана през януари. В нея се залага ръст на БВП на България от 3.6%.

МВФ предвижда, че поскъпването на стоките и услугите в страната ще продължи и през 2017 г. и 2018 г., и в тази връзка ревизира очакванията си за инфлацията нагоре до съответно 1% (спрямо 0.6% миналата година) и 1.8% средногодишно. Но най-голяма промяна има в прогнозите за текущата сметка. По отношение на нея фондът залага на излишък в размер на 2.3% през 2017 г. при очаквания за 0% в старата прогноза. Фактор за подобрението е по-доброто представяне на българския износ през втората половина на миналата година – както към държави от ЕС, така и към трети страни. В същото време прогнозата на фонда за безработицата остава непроменена – 7.1% през 2017 г. и 6.9% през 2018 г. 

Фондът обяснява по-позитивнитеси световни прогнози с добре представящите се финансови пазари и дългоочакваното циклично възстановяване в производството и търговията, пише още „Капитал“. Но отбелязва, че успоредно с товаот институцията подчертават, че повишенията са скромни, а в дългосрочен план очакванията за глобалния растеж остават слаби в сравнение с предходни десетилетия.

По материали от вестник „Капитал”




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Първата пратка американско ядрено гориво пристигна в България

Първият товар със свежо ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй" пристигна на Пристанище Варна - Запад. Той беше доставен у нас от плаващия под нидерландски флаг кораб "Адамас", съобщи БНТ. Още днес горивото, произведено от американската компания..

публикувано на 19.04.24 в 15:39

Енергийната комисия в НС отложи пълната либерализация на пазара на ток

Депутатите от енергийната комисия в Парламента замразиха либерализацията на тока на едро за една година. Според действащия закон тя трябваше да се случи от 1 юли т.г. Това означава, че на 1 юли КЕВР отново ще трябва да се произнесе за цената на..

публикувано на 17.04.24 в 17:58

В България се появи първата плантация с шамфъстък

За първи път в България край Сандански засадиха плантация с 22 декара шамфъстък. Инвестицията е на софийски бизнесмен, съобщи БНТ. Първата реколта се очаква до 2-3 години. Хората в най-топлия район на България и преди са отглеждали екзотичното за..

публикувано на 17.04.24 в 10:20