Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анкара отново се намесва във вътрешните работи на България

Снимка: БГНЕС

Турският президент все още не е султан, но неговите емисари започнаха да раздават ултиматуми в чужди страни, сякаш с намерението да възраждат Османската империя. През отминаващата седмица стана акцент скандалното, меко казано, поведение на турския посланик в България Сюлейман Гьокче. Във вторник, в интервю по Нова ТВ той загърби добрия тон и отсече, че София трябва да промени начина на говорене за Турция. „Искам политическото ръководство да спре тази лудост, защото това не е градивно и не улеснява двустранните отношения”, размаха пръст. По думите му реториката срещу Анкара му напомняла за времената на социализма, а именно, че Турция е заплаха за националната сигурност на България. Черешката на тортата стана тезата на Гьокче, че Турция е всъщност гарант за националната ни сигурност и „генерира благоденствие и мир за всички свои съседи”. И посланикът се аргументира така: „В момента сме домакин на 3,6 милиона бежанци. Колко има в България? Няколко хиляди. Защото Турция дава над два милиарда долара, за да ги държи при себе си”. С други думи, бежанците засега ги задържаме, но може и да не е така. Заплаха, която периодически отправя към Европа президентът Ердоган.

Часове след скандалната телевизионна изява на турския посланик, президентът Румен Радев му даде пред журналисти урок по дипломация: „Управлението на България се основава на добросъседски принципи и ненамеса във вътрешните работи на съседните държави, но няма да допуснем влияние върху нашите вътрешни дела, това трябва да е категорично ясно. Българският държавен глава не би си позволил да коментира вътрешнополитическата обстановка на друга държава, както направи турският президент за състоянието на българската демокрация”. Нека си припомним, че дни преди парламентарните избори на 26 март, Реджеп Ердоган обвини България, че „упражнява натиск“ преди гласуването срещу турците, живеещи в страната.

Съпредседателят на Обединени патриоти Валери Симеонов, който много вероятно ще заеме министерски пост в новото правителство, реагира остро също в ефира на Нова ТВ, като поиска Гьокче да бъде обявен за персона нон грата. „Наглостта няма никакви граници, неговото поведение нарушава всякакви политически норми”, каза Симеонов.

Висшата форма на „дипломация” на Сюлейман Гьокче, показана по телевизията, продължи и в пресата, два дни по-късно, в четвъртък. В интервю за вестник „24 часа” посланикът преповтори опорните си точки, но този път поднесе и нова гарнитура. Телената ограда, която България издига по границата с Турция за възпиране на мигрантския поток, не се харесвала на Анкара и била „скъпа играчка”. Но видите ли, според Гьокче „българските управляващи имат право да решават как да изразходват средствата на българските данъкоплатци”. Точно така. Именно както турските власти решиха да изхарчат 600 милиона евро от парите на данъкоплатците, за да построят белия дворец на Ердоган.

Ако към медийните изяви добавим и това, че посланик Гьокче обикаляше заедно с Лютви Местан сред мюсюлманите в България, за да създават структури на етническата партия ДОСТ, че агитираше за нея по време на предизборната кампания за парламент през март и че беше дори привикан за обяснения във външното ни министерство, би трябвало да си зададем въпроса що за дипломат е този посланик и на какво основание възприема България като турски вилает?

С изявите на Сюлейман Гьокче Анкара постигна своеобразен рекорд. Дори посланици на великите сили не са си позволявали да се намесват така брутално във вътрешните работи на България.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Даниел Митов

Даниел Митов се отказа да бъде служебен външен министър

До момента, до който президентът не издаде указ, старите министри изпълняват своите задължения, коментира служебният премиер Димитър Главчев на излизане от президентството. След кратка среща с държавния глава Румен Радев Главчев каза: "Не съм..

публикувано на 19.04.24 в 11:53

България има италианската подкрепа за пълноправно членство в Шенген

Италианският президент Серджо Матарела заяви подкрепата на Рим за пълноправно членство на България в Шенген. Матарела е на двудневно посещение в страната ни по покана на държавния глава Румен Радев. Двамата обсъдиха развитието на отношенията в..

публикувано на 18.04.24 в 09:30

Искат вот на недоверие към правителството

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обяви, че внася искане за вот на недоверие към служебното правителство на Димитър Главчев. Под проекта на решение са се подписали 67 депутати от "Възраждане", БСП и "Има такъв народ", предаде..

публикувано на 17.04.24 в 16:00