Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българинът сам да решава меси ли се олигархията в държавните дела

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Втора седмица българската общественост следи с недоумение скандал, породен от среща между главния прокурор Сотир Цацаров и бизнесмена от газовия бранш Сашо Дончев, състояла се в офиса на друг крупен бизнесмен – Георги Гергов, който е и член на ръководството на БСП. Според Дончев Цацаров му отправил заплахи и задавал недопустими въпроси за притежавания и издаван от него в-к „Сега“, но според прокурора това не е така. Президентът Радев и служебният премиер Герджиков отказаха да коментират случая, поради неяснотата на фактите около него. В обществото обаче надделя тезата, че е нередно главният обвинител в държавата да обсъжда въпроси с бизнесмен извън служебния си кабинет, при това с посредничество на друг, и поради това БСП се дистанцира от Гергов. Според лидера на социалистите Корнелия Нинова, цяла партия не може да носи отговорност за личните действия на един свой член и поставен под силен натиск Гергов подаде оставка от изпълнителното бюро на БСП. Това обаче предизвика в партията вътрешни сътресения и опълчване на структурите й в Пловдив срещу централното ръководство. Опасност в казуса съзря и спечелилата изборите партия ГЕРБ, чийто лидер Бойко Борисов допусна, че главният прокурор е „попаднал в капана на червени олигарси”. От Гергов се дистанцира и партия ГЕРБ, като разпореди на владените от нея общини на Пловдив и Варна да се освободят от акциите си в Пловдивския панаир, в който бизнесменът социалист е мажоритарен собственик. От това последва смут и в редиците на ГЕРБ, защото държавният дял от 49% в панаира беше прехвърлен на общините в Пловдив и Варна с решение на правителството на самата ГЕРБ преди по-малко от година. Скандалът предизвика агресивна дискусия с брутални лични нападки във Висшия съдебен съвет, който в крайна сметка се произнесе в полза на главния прокурор и отказа да го проверява заради срещата му с бизнесмените Дончев и Гергов, защото била част от личния му живот и по никакъв начин не предизвиквала притеснения. Главният прокурор отказа да отговаря пред магистратите защо изобщо е трябвало да има среща с Дончев, тъй като скандалът бил по чужд сценарий, в който той не участва. Последните развития показват, че вместо да се изясни, казусът се заплита. Така вероятно всичко загатнато в хода на скандала ще си остане в сферата на съмненията и не институциите, а всеки гражданин сам ще съди дали е вярно, че той е предизвикан от олигархията, или всъщност нищо не се е случило, и двете най-големи партии в страната и висшите магистрати излишно са се притеснили.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес – 25 април 2024 г.

Чикаго вече е в ритъма на българския фолклор. В американския град официално започна 14-ото издание на фестивала "Верея", откъдето предава специалният кореспондент на БНР Елена Цанева. На рождения си ден актьорът Ицках Финци в специално интервю за Радио..

публикувано на 25.04.24 в 19:00

Стартира директна нискотарифна авиолиния Истанбул-София

В резултат на колективните усилия на много институции от 1 май 2024 г. стартират директните полети на нискотарифната авиокомпания "Пегасус" между Истанбул и София. Това съобщават във Фейсбук от Посолството на България в Турция. Редовните полети ще..

публикувано на 25.04.24 в 16:15

Миньори блокираха центъра на София срещу либерализацията на тока и съкращенията

Хиляди миньори и енергетици, членове на двата профсъюза КНСБ и КТ "Подкрепа", се събраха на протест в пространството между сградите на Народното събрание и Министерския съвет в София. Протестиращите настояха парламентът да гласува отлагане на..

публикувано на 25.04.24 в 15:08