Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поморийци празнуват деня на своя патрон с Тракийския събор „Гергьовден“

Снимка: pomorie.bg

Манастирът „Св. Георги Победоносец“ в Поморие е свято място за жителите и гостите на черноморския ни град. Св. Георги е патрон на града, а дните около Гергьовден са наситени с тържествени събития.

Легенда разказва как през ХІХ век в земите на днешния манастир се заселил богат търговец – Селим бей, който създал голям чифлик. Според преданието, той страдал от тежка болест. Пророчески сън на неговия ратай Нено му подсказва мястото на извор с целебна вода, който при разкопаването открил и мраморен барелеф на свети Георги. Благодарение на лековитата вода Селим бей оздравява. Щастлив от животворното чудо, приел християнската вяра, заедно с цялото си семейство. А край аязмото (лековития извор) построил малък параклис и поставил началото на днешната света обител. В близост до манастира „Св. Георги“, в квартал „Св. Георги“,  на лятната сцена на читалище „Светлина – 1939 г.“ се провежда Тракийският събор „Гергьовден“. Създаден е по идея на Тракийското дружество в града и читалищното ръководство. Разказва Елена Мурджева – председател на Тракийското дружество в Поморие.

С много голямо удоволствие си спомням как преди 14 години Тракийското дружество пое инициативата да се направи такъв събор в Поморие. Началото беше много трудно, с плахи стъпки започнахме, защото в Поморие нямахме такава традиция. Сега с радост наблюдавам какъв голям интерес има към събитието, а броят на участниците се увеличава всяка година. Най–хубавото е, че присъстват хора, които обичат народната музика. Приятно е, че вече толкова години, на брега на морето в красивия ни град, се лее народна музика. За празника се готвим отдавна. Очакваме отново да осъмнем с народна музика на 4 май, която ще звучи през целия ден. Пъстра е програмата за Деня на Поморие, а тракийският събор „Гергьовден“ е част от нея. Досега имаме записани над 100 участници – от нашия регион и от цяла България. Регламентът изисква една от песните да е на великденска или гергьовска тематика. Приятно е да слушаш през целия ден какво богатство от такива песни и музика имаме в различните краища на страната ни. Нашият събор е почти в двора на манастира „Св. Георги“. Благодарим от сърце на управата на манастира - за подкрепата и уважението към събора от самото му създаване, както и за паричната награда, която осигурява за най-добрите участници. Съборът е възможен и благодарение на помощта на община Поморие, както и на екипа на читалище „Светлина – 1939 г..








Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Великденска работилница за писани яйца в Пазарджик

Традиционната "Великденска работилница" – демонстрация за писане на яйца, ще се проведе от 23 до 26 април в Етнографската експозиция на Регионалния исторически музей – Пазарджик (ул."Отец Паисий" № 8). Специалистите от етнографския отдел на музея..

публикувано на 23.04.24 в 08:10

Български килими във Париж – културна дипломация в действие (СНИМКИ)

Културният институт на България в Париж грее в цветове. За първи път автентични български килими от 19-и и 20-и век са представени във френската столица. Колоритната експозицията в галерията на БКИ е озаглавена "История в цветове. 350..

публикувано на 19.04.24 в 16:36

Традицията на давулджиите или кой буди мюсюлманите по време на Рамазан

Денят Арифе е последният от свещения за мюсюлманите месец на постите Рамазан. В исляма това е най-благодатният месец от годината, свързва се с 30-дневните строги лишения – "оруч". Храненето и пиенето на течности и вода става само преди изгрев и след..

публикувано на 09.04.24 в 11:30