Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На Гергьовден в Якоруда – едно романтично пътешествие с теснолинейка

БНР Новини
Снимка: tesnolineikata.com

В ранното утро на Гергьовден романтици от цялата страна ще предприемат пътешествие назад във времето, за да се докоснат до красотата на природата и до чистотата на човешката душа. И докато теснолинейката плавно ще се носи от гарата в Септември през тракийското поле, чепинската котловина и полите на Рила, на якорудските поляни домакини ще опъват шатри и ще готвят вкусни трапези за свидни гости. 


За втора поредна година хората от Якоруда ще споделят Гергьовден с хора от близо и далеч. Организатор на тази мила среща е гражданското сдружение „За теснолинейката”, което обещава да превърне съвместното празнуване в традиция.


Много хора, ако въобще са чували за Якоруда, я свързват единствено с това, че е българо-мохамеданско селище, но не са прави – казва Кристиан Ваклинов от сдружението. – Всъщност Якоруда има богата история още от времето на траките, християнски основи и до ден днешен – мирно съжителство между българи християни и българи мохамедани. Уникалното е, че на Гергьовден, който е и празник на града, в черковния двор на един от най-старите храмове в страната „Св. Георги” се стичат и християните, и мохамеданите. Църквата раздава курбан, общността празнува заедно, родовете се събират, тъй като се връщат гурбетчиите. Затова и нашата цел е да покажем, че трябва да бъдем единни и добри и че не трябва да се делим по никакъв признак особено във времената, в които живеем.


Първият досег с хората по тези краища става още във влака, тъй като българите мохамедани пътуват до мястото на препитанието си и с присъствието си внасят местен колорит. Туристите пък любопитстват как живеят те в планината при положение, че нямат път дотам.


Знаем как е в Родопите – голи ливади и тук-таме колиби, къщички, махали, малки селца, в които живеят няколко десетки души – припомня Кристиан Ваклинов. – Но хората съжителстват мирно, изкарват зимата без ток и благодарение на влака преживяват. Атмосферата, в която се потапяме при срещата си с тях, е от началото на миналия век. Нарамили дисагите, те се препитават от продажбата на домашно прясно мляко. Всеки ден крехки женици пренасят на гърбовете си по 50-60 литра до единствената гара, която обслужва няколко махали и до нея има километри път. Ходят по тъмно в сняг, в слънце и всичко това е изключително вълнуващо за туристите. И макар че хората от Родопите също са граждани на България и на ЕС, разликата между едните и другите е огромна.


Кристиан Ваклинов с трепет си припомня миналогодишния гергьовски събор, когато гости и домакини се събрали на ливадите край река Якорущица и там познати и непознати опитали от вкусния курбан, играли заедно хора, а накрая с прегръдки и сълзи в очите си обещали да се срещнат точно след година.


Местните хора са подготвили скромно, но сърдечно посрещане още от гарата, а след това и на ливадите, където опъват шатри и приготвят храна – разказва още Кристиан Ваклинов. – Те ни казаха да не се притесняваме, ако завали дъжд, тъй като всеки гост ще бъде подслонен. И това е гостоприемен жест, който не срещаме във всекидневието. За жалост, станали сме студени и отдръпнати един от друг, но това не се отнася за Якоруда. Тук хората стоят по прозорците и плачат от радост, че в града им се случва нещо положително, нещо наистина голямо. Така че не е необходимо да направят нещо особено – достатъчно е, че ще ни посрещнат изключително топло, че са готови да ни подслонят при себе си и че ни канят отново и отново да се връщаме.


Когато на миналия 3 март от влака се изсипали над 200 души, възрастен господин възкликнал, че в градчето не били виждали толкова много гости и то от цялата страна. Тогава за първи път се получило онова “заедно”, убеден е Кристиан Ваклинов. Но не заиграването на някои политици с тази дума, а истинската свързаност между човеци, отворили сърцата си за ближния и даващи и приемащи частица топлота.

Снимки: tesnolineikata.com и Якоруда ДНЕС


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

 През 19 в. наричали град Елена „българският Витлеем”

Еленски бут, фестивален туризъм, романтика и чиста природа – опознайте град Елена и околностите

Еленският Балкан се радва на нестихващ туристически интерес не само от сънародниците ни, но и от много чужденци. Някои от тях дори се заселват тук за постоянно, превръщайки се в част от местния колорит. Дойде ли краят на седмицата, хотелите в град..

публикувано на 26.03.24 в 10:35

Засилен интерес към Черноморието за Великденските празници

Хотелиерите по морето вече се подготвят за новия туристически сезон. Засилен е интересът на български и чуждестранни туристи, главно от Румъния, към нашето Черноморие за Великден, който тази година ще отбележим на 5 май, съобщи БНТ. Тази година първите..

публикувано на 24.03.24 в 12:10

Рафтинг сезонът по река Струма край Кресненското дефиле вече започна

Любителите на рафтинга в България вече правят първите си спускания по река Струма край Кресненското дефиле. Месеците март, април и май са подходящи за групите, които търсят повече адреналин, тъй като реката е по-пълноводна и преживяването е..

публикувано на 20.03.24 в 07:30