Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радиото – най-силното оръжие на словото

БНР Новини
Снимка: архив

Поглед към света или най-силното оръжие на словото, което за броени минути може да достигне до всяка точка на земята. Това е радиото. То няма образ, но го създава, няма картина, но я рисува още по-живописна, отколкото е в действителност. И също като хубавата книга събужда въображението, провокира мисленето и достига до съзнанието, за да остави своя отпечатък. Средство за манипулация и контрол, и едновременно източник на знание и култура, събрани в един глас, една мелодия, едно съзвучие.

Преди повече от 120 години прохожда прототипът на първия за времето си уред за предаване и приемане на радиосигнали. Тогава още никой не е предполагал, че откритието ще се превърне в едно от най-мощните средства за масова информация. Какво е радиото днес, когато информацията е навсякъде и можем да се осведомим за всичко с един клик в интернет – попитахме Лъчезар Точев, преподавател по радио жанрове във Факултета по журналистика и масова комуникация към Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Това, което е различно от самото начало, е, че днешните изказвания трябва да бъдат далеч по-кратки. Преди 50-60 години хората не са имали масово движещи се образи вкъщи. Времената са били по-спокойни и са можели да седнат и да слушат радио. Днес трудно някой седи, за да слуша радио, то се слуша между нещо друго. Карам кола и слушам радио, готвя и слушам радио... между другото... И затова днешните жанрове трябва да бъдат далеч по-кратки, събрани, за да бъдат интересни. В това отношение, чисто технологично интернет може да бъда полезен, за да чуем това, което не сме имали възможността да слушаме в ефира. Дали ще бъде музика или определена информация, подкастовете на радиото в интернет ни позволяват да слушаме отминало съдържание.

Няма ли опасност интернет да измести радиото?

Това са били тежненията, когато се е появила телевизията и тогава театралите и кинодейците са изпаднали в ужас, така е било и с театъра, когато се е появило изобретението на братя Люмиер. Както виждате, до ден днешен има и театър, и кино, и телевизия, и радио, а интернет е само още един канал, който обогатява възможността за достъп на всеки човек към информацията, но в никакъв случай не отменя онова, което съществува досега.

Независимо от технологиите, все пак радиото продължава да бъде лидер в доставянето на информация там, където интернет и другите медии не достигат. В това отношение Радио България беше успяло да постигне завидни резултати с излъчванията си на къси вълни. С богатите си културно-информационни програми на 11 езика, през всичките години от създаването си в далечната 1936 година, радиото ни бе напипало пулса на слушателския интерес по света. Имаше дори предложения от радиолюбители, международните излъчвания на къси вълни и онлайн да бъдат обявени от ЮНЕСКО за нематериално културно наследство.

Много от слушателите изразяваха надеждата си да продължат да "пътешестват" на вълните на Радио България из страната ни, да слушат музиката ни и да обогатяват културата си с вековната ни история. Уви, гласът на Радио България замлъкна за много от тях, останаха да ни слушат само тези, които ни откриха в интернет. А свободен достъп до интернет навсякъде по света няма!

Жалко наистина, защото късите вълни предоставяха много по-големи възможности. Да, по-скъпо е, но тука става дума за присъствието на България по целия свят. Не знам, кой е взел това „гениално решение”, не ми се и коментира, но е сериозна загуба. Бих го сравнил с това да закрием базата ни в Антарктида, защото излиза много скъпо... – обобщава Лъчезар Точев.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Български певци подкрепят европейската кампания #ИзползвайГласаСи

Бюрото на Европейския парламент в България организира концерт #ИзползвайГласаСи в подкрепа на кампанията за изборите за Европейски парламент на 9 юни т.г. На сцената на столичния Club Mixtape 5 тази вечер ще се изявят младите певци Дара, Прея, Дара Екимова..

публикувано на 19.04.24 в 07:35

В края на седмицата времето остава облачно и дъждовно

В петък , 19 април, минималните температури в страната ще са между 2 и 7°, в София 1°. Облачността ще е значителна, с разкъсвания по поречието на Дунав. По обяд в Рило-Родопската област ще завали. Дъждът до вечерта ще обхване Южна България...

публикувано на 18.04.24 в 20:20

Рисковете за страната идват от образованието, демографията и здравеопазването

10 основни риска пред страната за идната декадапосочва националното експертно проучване, озаглавено "Десет години, десет риска пред България", предава БТА. "Влошаване на системата на образованието“ е водещият риск посочен от допитването...

публикувано на 18.04.24 в 19:50