Въпреки голямото разнообразие от захарни изделия на пазара, българският локум и халва красят трапезата ни в празник и делник. Днес ви срещаме с Мария Георгиева. Тя е управител на ямболска фирма, която произвежда различни видове халви, тахан, локуми и плодови резенки.
Фирмите, които произвеждат продукти с тахан в България може би се броят на пръстите на едната ръка. Ние сме една от тях. Семейната ни фирма е създадена през 1999 година. Стартирахме с производство на няколко вида халви – разказва Мария Георгиева. – Основната суровина за тахан халвата е таханът, по-точно слънчогледовият тахан. По-късно включихме доста други продукти, между които локум, резенки, сусамови халви. В България сусамът като производство и реколта е много слабо застъпен. Така че не можем да си осигурим тази суровина тук. По принцип купуваме вносен сусам, от който произвеждаме сусамовия тахан. Вносът основно се осъществява от Индия и Нигерия.
В последните години се наблюдава тенденция към здравословно хранене, използване на органични храни и таханът е част от това хранене. България включва ли се в тази тенденция? Отговорът на Мария Георгиева е обнадеждаващ:
В последните години и в България доста се употребява таханът, съдим това по нашите продажби. Засилва се потреблението на този продукт и сред младите хора. Тук се включва и пълнозърнестият сусамов тахан. Мисля че България отговаря на тези световни тенденции към по-здравословно хранене. А що се отнася до халвата, основната е слънчогледовата тахан халва. По принцип тахан халвата може да бъде слънчогледова, сусамова, фъстъчена в зависимост от ядката, която се използва за тахана – споделя Мария Георгиева. – На българския пазар, за разлика от турския и гръцкия, най-много се употребява слънчогледовата тахан халва. В нугата халва се съдържа основно захар и глюкоза, а в слънчогледовата преобладава слънчогледовият тахан.
От моето детство си спомням вкуса на слънчогледовата тахан халва. Фирмата ви пази ли този традиционен български вкус ?
Бих казала, че вкусът е абсолютно запазен. Ние произвеждаме по традиционна рецепта, тоест така, както се е произвеждала халвата в България преди 40, 50 и 100 години – казва Мария Георгиева. – С тази разлика, че е подобрен търговският вид на продукта. Той е един от най-древните. Освен това, е и полезен за децата. Защото основната съставка е смляно слънчогледово семе. За разлика от сусама, в България се произвежда достатъчно слънчоглед и затова работим с български производители на слънчоглед.
Локумът е един от традиционните захарни изделия на нашата трапеза. По какво се отличава българският локум от този, който се произвежда в съседните страни?
Мисля, че Турция е номер едно в производството на различните видове локум. Там е буквално бутиково производство. Но като вкусови качества нашият локум не отстъпва по нищо на локума, произведен в съседните страни. Що се отнася до потреблението на различните видове локум, тук трябва да говорим пак за традиции. Най-предпочитаният и търсен е розовият локум или „цветен” както го наричаме. Ароматът, който използвам, е есенция от българска роза – отбелязва Мария Георгиева.
Къде предлагате вашите продукти? Мария Георгиева отговори:
За момента освен в България имаме износ за Румъния и Словения. Надяваме се с годините да разширим продажбите си.
С влизането на България в Европейския съюз на 1 януари 2007 г. се откриха много нови възможности за трудова реализация на българите в други страни-членки на ЕС. И те се възползваха. Как обаче се сумира осигурителният стаж, придобит и у нас, и в други..
Любимият на българската публика Гвардейски представителен духов оркестър, Представителният ансамбъл на въоръжените сили и Джаз-бендът на НАТО, в който участват музиканти от различни страни-членки на алианса, ще изнесат тази вечер от 18.00 часа в..
В петък , 29 март, ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от западната четвърт. Дневните температури ще се повишават - максималните ще са между 21° и 26°, в София – около 21°. Минималните ще са между 4° и 9°,..
На 31 март България и Румъния се присъединяват към Шенгенското пространство по въздух и вода. Австрия остава последният препъникамък, който спира двете..
Изложба, отбелязваща двадесетата годишнина от членството на Република България в НАТО, ще бъде открита на 28 март в Националния..
С влизането на България в Европейския съюз на 1 януари 2007 г. се откриха много нови възможности за трудова реализация на българите в други страни-членки..