Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На сладка приказка с български локум и халва

БНР Новини
Снимка: архив

Въпреки голямото разнообразие от захарни изделия на пазара, българският локум и халва красят трапезата ни в празник и делник. Днес ви срещаме с Мария Георгиева. Тя е управител на ямболска фирма, която произвежда различни видове халви, тахан, локуми и плодови резенки.

Фирмите, които произвеждат продукти с тахан в България може би се броят на пръстите на едната ръка. Ние сме една от тях. Семейната ни фирма е създадена през 1999 година. Стартирахме с производство на няколко вида халви – разказва Мария Георгиева. – Основната суровина за тахан халвата е таханът, по-точно слънчогледовият тахан. По-късно включихме доста други продукти, между които локум, резенки, сусамови халви. В България сусамът като производство и реколта е много слабо застъпен. Така че не можем да си осигурим тази суровина тук. По принцип купуваме вносен сусам, от който произвеждаме сусамовия тахан. Вносът основно се осъществява от Индия и Нигерия.

В последните години се наблюдава тенденция към здравословно хранене, използване на органични храни и таханът е част от това хранене. България включва ли се в тази тенденция? Отговорът на Мария Георгиева е обнадеждаващ:

В последните години и в България доста се употребява таханът, съдим това по нашите продажби. Засилва се потреблението на този продукт и сред младите хора. Тук се включва и пълнозърнестият сусамов тахан. Мисля че България отговаря на тези световни тенденции към по-здравословно хранене. А що се отнася до халвата, основната е слънчогледовата тахан халва. По принцип тахан халвата може да бъде слънчогледова, сусамова, фъстъчена  в зависимост от ядката, която се използва за тахана – споделя Мария Георгиева. – На българския пазар, за разлика от турския и гръцкия, най-много се употребява слънчогледовата тахан халва. В нугата халва се съдържа основно захар и глюкоза, а в слънчогледовата преобладава слънчогледовият тахан.

От моето детство си спомням вкуса на слънчогледовата тахан халва. Фирмата ви пази ли този традиционен български вкус ?

Бих казала, че вкусът е абсолютно запазен. Ние произвеждаме по традиционна рецепта, тоест така, както се е произвеждала халвата в България преди 40, 50 и 100 години – казва Мария Георгиева. – С тази разлика, че е подобрен търговският вид на продукта. Той е един от най-древните. Освен това, е и полезен за децата. Защото основната съставка е смляно слънчогледово семе. За разлика от сусама, в България се произвежда достатъчно слънчоглед и затова работим с български производители на слънчоглед.

Локумът е един от традиционните захарни изделия на нашата трапеза. По какво се отличава българският локум от този, който се произвежда в съседните страни?

Мисля, че Турция е номер едно в производството на различните видове локум. Там е буквално бутиково производство. Но като вкусови качества нашият локум не отстъпва по нищо на локума, произведен в съседните страни. Що се отнася до потреблението на различните видове локум, тук трябва да говорим пак за традиции. Най-предпочитаният и търсен е розовият локум или „цветен” както го наричаме. Ароматът, който използвам, е есенция от българска роза – отбелязва Мария Георгиева.

Къде предлагате вашите продукти? Мария Георгиева отговори:

За момента освен в България имаме износ за Румъния и Словения. Надяваме се с годините да разширим продажбите си.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ангел Кунчев

Намираме се в началото на национална епидемия от коклюш

Близо 400 случаи на коклюш са регистрирани, намираме се в началото на национална епидемия, заяви пред Нова тв главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Той добави, че само в понеделник и вторник са установени нови 70 болни.  Ангел..

публикувано на 25.04.24 в 11:07

Жълт код за опасни валежи в 11 области на страната и София

В четвъртък , 25 април, през страната ще премине студен атмосферен фронт. Ще вали и прегърми над цяла България. Има условия за градушки. Минималните температури ще са между 7 и 12°, в София 7°. Максималните температури ще са от 10-13° на запад, до..

публикувано на 24.04.24 в 19:14

България днес - 24 април 2024 г.

За силата да намерим себе си – в България или в чужбина –  говорим в "България днес" на 24 април. За ятото на белите лястовици – млади българи, които намират пристан близо до географския център на страната ни – разказва репортаж от Габрово. Мая Кефалова..

публикувано на 24.04.24 в 19:00