Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наградите „ГЕРОИТЕ”: когато хората показват най-доброто от себе си

БНР Новини
Снимка: архив

На специална церемония днес в пространството за съвременни изкуства ДНК най-голямата интернет платформа за доброволчество TimeHeroes ще връчи наградите „ГЕРОИТЕ”. Това е първото им издание, а тяхна цел е да отличат хората и организациите с изключителен принос за развитието на доброволческата култура в България. Церемонията ще бъде открита от бившия президент на България Росен Плевнелиев.

За последните пет години над 1200 инициативи са потърсили доброволци през платформата TimeHeroes, а регистрираните потребители са над 35 000. Цифрите карат екипа да се замисли, че добрите примери остават по-скоро незабелязани и решават да основат наградите „ГЕРОИТЕ”, казва Павел Кунчев, директор на TimeHeroes:

Между 4 и 23 април бяха отворени номинациите на сайта awards.timeheroes.org, където всеки можеше да номинира в четири категории хора или група от хора. Категориите са доброволци, организации, компании и журналисти. Защо журналисти? Защото тяхната дейност в социалната сфера е много важна за това на добрите примери да се дава показност. За този период получихме над 220 номинации. Най-много от тях бяха в категорията „Доброволци” – около 105. Но тъй като имаше възможност да се номинират групи, всъщност става въпрос за огромна маса от добри хора.

Целта на екипа е наградите да се превърнат в традиция и това, което отличават, от година на година да бъде все по-колоритно, тъй като възрастовият спектър на доброволците е широк и позитивна сила в българското общество има:

Сред доброволците можем да видим както млади хора – имаше десетгодишни деца от Плевен, така и хора в пенсионна възраст. Това показва, че не можем да говорим, че човек е доброволец в определена възраст. Това е нещо, от което винаги имаме нужда. Всички хора по някакъв начин търсят доброто и имат нужда от него. Според мен наблюдаваме популяризиране на доброволчеството и дори изграждане на доста солидна доброволческа култура в България.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

На Летище София преди присъединяването ни към Шенген по въздух и вода

На 31 март България и Румъния се присъединяват към Шенгенското пространство по въздух и вода. Австрия остава последният препъникамък, който спира двете страни в стремежа им към пълноправно членство в европейското пространство на свободно движение без..

публикувано на 28.03.24 в 12:40

Изложба представя 20-годишната история на България в НАТО

Изложба, отбелязваща двадесетата годишнина от членството на Република България в НАТО, ще бъде открита на 28 март в Националния военноисторически музей в София. Експозицията е озаглавена "Българската армия – 20 години част от НАТО"..

публикувано на 28.03.24 в 06:25

Жълт код за силен вятър има за 13 области в Централна и Източна България

В четвъртък минималните температури в България ще са между 7° и 12°, в София 8°. До обяд ще е има разкъсана облачност до слънчево. Над Централна и Източна България облачността ще се увеличи до значителна и ще има валежи по места. Силен южен вятър ще носи..

публикувано на 27.03.24 в 20:05