Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България излиза от неудобното положение да е без представител в ЕК

БНР Новини
Снимка: архив

Още на първото си заседание вчера новото правителство на Бойко Борисов номинира за еврокомисар евродепутата Мария Габриел. Ресорът на номинираната още не е известен, но се очаква да бъде обявен следващата седмица. Кандидатурата тепърва ще се гласува от Европарламента, но отсега шансовете за благоприятна и бърза развръзка са добри. България е на път да излезе от неудобството да няма представител в Европейската комисия.

Без еврокомисар страната остана след като българката Кристалина Георгиева се оттегли от отговорностите на зам.-председател на ЕК и еврокомисар по бюджета и човешки ресурси, за да поеме отговорен пост в Световната банка. Този акт, определян от някои като безпрецедентен, не само лиши България от възможността неин представител да управлява един от най-важните ресори в ЕК, но и я постави в странното положение в навечерието на ротационното си представителство на Съвет на ЕС изобщо да няма представител в комисията. Неудобства оттеглянето причини и на самата комисия, защото овакантяването на ресора „бюджет и човешки ресурси“ наложи и персонални размествания в други.

В контекста на тези обстоятелства номинацията на Мария Габриел за еврокомисар може да се разглежда също като нормализация на българското представителство в ръководните органи на ЕК. Такова ще да е било и разбирането в Брюксел, щом като за ускоряване на номинирането настоя лично председателят на комисията Жан-Клод Юнкер пред премиера Борисов.

Шансовете за утвърждаване на новия български еврокомисар изглеждат безоблачни още преди формалните процедури в това отношение да са започнали. Председателят на ЕНП в ЕП Манфред Вебер приветства избора на българското правителство. Ресорът, който ще бъде поверен на Мария Габриел още е неизвестен, но неофициално се твърди, че ще отговаря за дигитализацията. Заместник-председателят на ЕК Андрус Ансип, който пое този ресор след като германеца Гюнтер Йотингер се нагърби с отговорностите на оттеглилата се Кристалина Георгиева, коментира, че ще е добре, ако българският еврокомисар поеме именно въпросите на цифровизацията, а от това се подразбра, че има предварителни нагласи в това отношение.

Докато в Брюксел реакциите изглеждат положителни, в София на този етап те не са съвсем еднозначни. Малкият партньор в управлението – коалицията „Обединени патриоти“, приветства избора на ГЕРБ с увереност, че като млад и амбициозен човек, които при това има и значителен опит като евродепутат, Мария Габриел ще се справи с всякакви отговорности. В лявата опозицията обаче има резерви към вероятния й ресор и социалистите определено смятат, че по значимост „дигитализацията“ е далеч от тежестта на отговорностите, които преди това бяха поверени на България. ДПС пък твърди, че ще подкрепя кандидатурата на управляващите, но иска да се изясни „доколко и как МС носи отговорност за това, че около 9 месеца България няма еврокомисар“.

В крайна сметка обаче тези разногласия по темата са за вътрешна политическа употреба. Ясно е, че опозицията ще подкрепя новата българска кандидатура за еврокомисар, така както вече обеща да подкрепя и Българското председателство на Съвета на ЕС през първата половина на идната година.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Антъни Блинкен: Съюзниците в Черно море могат да разчитат на САЩ

Инвестицията в сигурността на Черно море ще гарантира мира и свободата в регионален план и Европа. България подкрепя мирната формула на украинския президент Володимир Зеленески и ще участва в мирната конференция на високо равнище за Украйна в през..

публикувано на 15.04.24 в 11:52

България и Украйна домакинстват конференция, посветена на сигурността в Черно море

България и Украйна ще бъдат съвместен домакин на Втората конференция, посветена на сигурността в Черно море, в рамките на Международната Кримска платформа. Форумът е организиран от българските и от украинските министерства на външните работи и на..

публикувано на 15.04.24 в 06:00

Започва регистрацията на партии и коалиции за участие в изборите на 9 юни

От днес Централната избирателна комисия започва да приема документи за регистрация на партии и коалиции, които желаят да участват в изборите на 9 юни за европейски и български парламент. Крайният срок за подаването на заявления е 24 април. В..

публикувано на 15.04.24 в 07:00